Usvojeni i medijski zakoni

Nacionalne vesti - Subota 02.08.2014 - 19:15

Skupština Srbije uvojila je u subotu i set medijskih zakona kojim je predviđeno povlačenje države iz vlasništva u medijima do 1. jula 2015, projektno finansiranje, ukidanje televizijske pretplate i uvođenje takse.

Privatizacija državnih medija do 1. jula 2015 Privatizacija državnih medija do 1. jula 2015
 
Parlament je usvojio zakone o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima, koji su rezultat Medijske strategije usvojene septembra 2011. godine
 
Prema najnovijim podacima, 81 medij treba da se privatizuje, što je oko 7% svih registrovanih medija kojih u Srbiji ima 1.320.
 
Ukoliko mediji, koji su u sada u vlasništvu države, ne pronađu novog vlasnika, kapital se privatizuje prenosom kapitala na zaposlene bez naknade.
 
Između ostalog, biće registovani i dokumenti koji sadrže podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu, kao i podaci o iznosu novčanih sredstava dodeljenih mediju na ime državne pomoći.
 
Postojaće dva javna servisa - Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, koji će ove i naredne godine biti finansirani iz državnog budžeta, a od 2016. se uvodi taksa kao model finansiranja.
 
Zakon o elektronskim medijima je preduslov za proces digitalizacije koji treba da se sprovede do 17. juna 2015. godine. Najvažnija novina je transformacija Republičke radiodifuzne agencijeu Regulatorno telo za elektronske medije.
 
Novo regulatorno telo će propisivati pravila, kontrolisati rad i izricati kazne pružiocima medijskih usluga, a o svom radu podnosiće godišnje izveštaje Skupštini Srbije.
 
Dozvolu za emitovanje programa će Regulatorno telo izdavati na osam godina, ali će imati pravo da je oduzme, ako utvrdi neregularnosti. Dozvola se moža oduzeti privremeno na rok od 30 dana, a posle toga i trajno. Oduzimanje dozvole predivđeno je i ako se ustanovi da neki medij ima monopol, odnosni krši načelo medijskog pluralizma.
 
Predviđeno je i da vlasnici medija neće moći da budu političke partije, kao ni pravna lica za koja nije moguće utvrditi vlasničku strukturu osnivačkog kapitala.
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: