Vašington zapretio Tačiju i Haradinaju

Nacionalne vesti - Sreda 22.07.2015 - 21:07

Vašington je Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i drugim vođama kosovskih Albanaca zapretio posledicama ako se budu opirali osnivanju suda za ratne zločine na KiM.

Biće posledica ako se ne formira sud. Foto: NSPM Biće posledica ako se ne formira sud. Foto: NSPM

To piše u evropskom izdanju američki list "Politiko".

List navodi da "Tači i ostali politički prvaci kosovskih Albanaca onemogućavaju istrage o ubistvima, otmicama i trgovini ljudskim organima".

Pretnju Tačiju, Haradinaju i drugim uticajnim političarima u Prištini je ovih dana stavila do znanja pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, dodaje "Politiko", pozivajući se na zapadne diplomate i međunarodne zvaničnike, koji smatraju da se Tači boji da i sam bude osuđen.

Izveštač lista Čak Sudetić, koji je godinama kao novinar Njujork tajmsa izveštavao sa ratišta i o zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji, dodaje da zapadne diplomate navode da se pretnja Vašingtona prevashodno odnosi na to da će specijalni sud biti osnovan od Saveta bezbednosti UN, što Priština nikako ne želi.

U izveštaju pod naslovom "Nasilnici koji vladaju Kosovom" se dodaje da su "Tači i ostali u kosovskom političkom vođstvu od zapadnih obaveštajnih službi označeni kao ličnosti organizovanog kriminala", a "evropski diplomata koji je pratio Balkan decenijama kaže da je stav bio:On jeste kučkin sin, ali je naš kučkin sin".

Prema izveštaju američkog dnevnika, "zapadne diplomate smatraju da Tači deluje iza pozornice - zastrašujući pripadnike sopstvene stranke - kako bi što više odložio osnivanje suda… i oslabio dokaze za tužioca, a ove diplomate se pitaju nije li to zato što strahuje da bude osuđen?"

"Krajem 2010-e je štampa na Kosovu javila", ističe se u članku, "da je Tači pretio da će objaviti ime svakog Albanca koji bi pomogao (izvestiocu Saveta Evrope Diku) Martiju u istrazi".

"Tači se ponaša kao zver u kavezu, kaže visoki predstavnik međunarodne organizacije u Prištini, ljudi na Kosovu bi bili srećni da ga se ratosiljaju, ali ne znaju kako, jer Tači ima nadzor nad vlašću i ekonomijom".

"Politiko" prenosi da je Tačiju i vođama kosovskih Albanaca predočeno sledeće "upozorenje SAD: žrtve navedenih otmica i ubistava u 1999. i 2000. su mahom bili kosovski Srbi, Romi, pripadnici drugih manjina, ali među žrtvama je bio i značajan broj Albanaca kojima je pripisivano da su 'srpski kolaboranti' ili su se na drugi način zamerili komandantima UČK".

I, kao se podvlači, "istraga je došla do dokaza da su mnoga ubistva povezana sa zaradom od prodaje njihovih organa".

Američki i zapadnoevropski diplomate ukazuju na to da bi "sud mogao doprineti nužnom čišćenju od korumpiranih zvaničnika koji koče i rast kosovske privrede".

"Neki zapadni diplomatski zvaničnici i analitičari navode da su nedavni oružani okršaji UČK 'separatista' s policijom u Makedoniji i iznenađuća navala ilegalnih kosovsko-albanskih migranata na Mađarsku, mogli biti upozorenje vođa kosovskog podzemlja Evropskoj uniji kakve nevolje oni mogu izazvati ako EU i Brisel ne ustuknu od osnivanja suda".

"Politiko" opširno navodi nalaze Dika Martija i Saveta Evrope, kao i specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o zločinima, uključujući trgovinu organima, za koje mogu biti osuđeni vođi bivše paravojne organizacije kosovskih Albanaca UČK.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: