"Važno da budemo spremni za poglavlja"

Nacionalne vesti - Sreda 02.09.2015 - 09:28

Otvaranje 15 poglavlja u 2016. godini u pregovorima o pristpanju EU bilo bi preambiciozno, izjavila je ministarska zadužena za evropske integracije.

Još je rano za sva poglavlja. Foto: NSPM Još je rano za sva poglavlja. Foto: NSPM

Ali, važno je da Srbija bude spremna, rekla je Jadranka Joksimović.

Na pitanje ''Danasa'' da li bi Srbija naredne godine, po otvaranju prvih, mogla da otvori čak petnaestak poglavlja u pregovorima sa EU, Joksimović je navela da Srbija do kraja godine očekuje od Evropske komisije izveštaje sa skrininga za sva pregovaračka poglavlja.

Evropska komisija je, dodala je ona, uradila do sada izveštaje za 13 poglavlja, a za neka smo već dobili poziv da pristupimo izradi pregovaračke pozicije, bez merila za otvaranje (to su poglavlja 5, 13, 20 i 26) za koje već radimo na pregovaračkim pozicijama.

''Verujem da ćemo do kraja godine otvoriti poglavlja 35 i 32, pa bi u idućoj godini bilo realno da otvorimo još oko desetak'', rekla je Joksimović.

U svakom slučaju, istakla je Joksimović, sada imamo kompletiran tim, pa ćemo biti efikasni, ali broj od 15 je poglavlja je preambiciozan, imajući u vidu i EU procedure.

''Bitno je da budemo spremni i da na ozbiljan način pristupimo pregovrima'', navela je Joksimović za ''Danas''.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: