Veterani gađali Tačija i vikali: Lopove

Nacionalne vesti - Ponedeljak 03.08.2015 - 14:24

Zamenika premijera Kosova i lidera DPK Hašima Tačija veterani OVK gađali su flašama dok je prelazio put od zgrade parlamenta do vlade.

Rasprava o formiranju Suda za zločine OVK. Foto: Wikipedia Rasprava o formiranju Suda za zločine OVK. Foto: Wikipedia

U parlamentu je u toku rasprava o usvajanju ustavnog amandmana koji bi omogućio formiranje Specijalnog suda za zločine OVK.

Veterani, koji ispred zgrade kosovskog parlamenta protestuju nezadovoljni jer se nisu našli na spisku kojim im se priznaje taj status, Tačija su gađali flašama i uzviklivali: "Lopove, lopove".

Rasprava u parlamentu se odvijala u gotovo praznoj sali, pošto su je napustili premijer Isa Mustafa, a potom i Hašim Tači.

I većina poslanika DPK je napustila zasedanje, a prištinska Gazeta Blic je na svom portalu objavila da Tači kod svojih poslanika uporno insistira da glasaju za ustavne amandmane koji bi omogućili formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK.

Portal tvrdi da će amandmani dobiti neophodnu podršku od 80 glasova poslanika, ali da Tači strahuje da se glasanju pristupi sa tako tesnom većinom, te zbog toga nastavlja pritisak na poslanike kako bi ih ubedio da glasaju "za".

Agencija Kosovapres je javila da je Mustafa parlament napustio kako bi pripremio Nacrt zakona o formiranju specijalnog suda o kojem će se, kako se očekuje, raspravljati na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta.

Mustafa je najavio vanrednu sednicu kojoj će, kako je rekao, tokom dana biti dostavljen Nacrt zakona o specijalnom sudu, te Nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalnih optuženih u sudskim procesima koji budu vođeni u toj pravosudnoj instituciji.

Opozicija, međuitm, ne odstupa od svog stava protiv usvajanja ustavnih amandmana, a glavni argument u raspravi je bio da je neustavno izjašnjavati se ponovo o ustavnim amandmanima koje je parlament odbacio 29. juna.

Posllanik DPK Bekim Hadžiu je rekao da je Specijalni sud velika nepravda, te da je njegovo formiranje politička odluka koja otvara put za očuvanje partnerskih odnosa sa SAD i drugim prijateljskim zemljama.

On je rekao da formiranje ovog suda znači eliminaciju političkih idera OVK, za šta se zalažu i neki kosovski političari.

Poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Beriša je upitao strance da li bi i oni glasali za takav sud u svojim zemljama. On, naime, smatra da su upravo stranci ti koji su pretrpeli neuspeh sa pravnim sistemom Ksoova jer su se, kako je rekao, povezali sa kosovskom mafijom.

- Šta je promenjeno u amandmanima da bi to moglo da promeni mišljenje poslanika da glasaju za. Nemojte da popuštate pritiscima jer treba da imate i karakter da biste bili poslanik - rekao je Beriša.

Inače, rasprava u parlamentu odvijala se u gotovo praznoj sali, a od ministara je prisutan samo Haki Demoli koji je zadužen za snage bezbednosti.

U međuvremenu, sednica je prekinuta zbog pauze, a nastavlja se od 14.30 sati.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: