Vlada ne podržava roditelje dece obolele od raka

Nacionalne vesti - Utorak 24.02.2015 - 14:11

Vlada Srbije odbila je u utorak predlog da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je predloženo da se roditeljima čija su deca obolela od raka omogući odsustvovanje sa posla dok traje lečenje.

Inicijativu za izmenu zakona podnela je opoziciona Demokratska stranka.

Predloženom izmenom traži se da roditelji deca obolela od raka omogući odsustvovanje sa posla dok traje lečenje i da za to vreme primaju 100 odsto zarade.

Vlada Srbije je Skupštini Srbije predložila da izmene ne prihvati u načelu, s obzirom na to da bi se njihovim usvajanjem visina naknade zarade za vreme privremene sprečenosti za rad u potpunosti izjednačila sa zaradom za sve uzroke privremene sprečenosti na rad.

To, kako navodi Vlada Srbije u obrazloženju dostavljenom parlamentu, ne postoji ni u jednom sistemu obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Takođe, Vlada navodi i da su za to potrebna dodatna finansijska sredstva koja u ovom momentu ne mogu obezbediti ni organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, ni poslodavci.

Prema važećim zakonskim propisima u Srbiji maksimalno odsustovanje roditelja dece obolele od raka do četiri meseca, ističući da se karcinom i leukemija leče znatno duže.
 

Večernje novosti, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: