Vlast traži da se radikalima sudi u Srbiji

Nacionalne vesti - Subota 06.02.2016 - 11:29

Vlasti u Srbiji zatražile su od Haškog tribunala da se slučaj radikala - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića - koji su optuženi za nepoštovanje tog suda, prebaci u nadležnost srpskog pravosuđa, saznaje Danas.

Vjerica Radeta među optuženima; Foto: YouTube printscreen Vjerica Radeta među optuženima; Foto: YouTube printscreen

Kako se navodi u odluci Tribunala o zakazivanju sudske rasprave u vezi sa troje predstavnika SRS, Srbija je Sudu u Hagu 2. februara poslala prvi izveštaj o naporima na njihovom hapšenju i izručivanju.

Srpske vlasti su u tom izveštaju navele da i dalje čekaju odgovor predsednika Tribunala (Karmela Ađijusa, prim. aut.) na pismo koje su mu poslale još 7. decembra prošle godine, a u kojem mu sugerišu da razmotri mogućnost da se Radeti, Jojiću i Ostojiću sudi u Srbiji.

Zbog toga što je Srbija, prema Statutu Tribunala, u obavezi da "spovede hapšenje bez daljeg odlaganja", da to što su srpske vlasti poslale pismo Ađijusu ne znači da su pravne obaveze Srbije "suspendovane", te da je neprihvatljivo to što Beograd nastavlja da ignoriše zahtev da uhapsi radikale, sudsko veće zaduženo za ovaj slučaj zakazalo je za 10. februar raspravu o naporima da se Radeta, Ostojić i Jojić izruče u Hag.

U odluci, koju je potpisao sudija Alfons Ori, zatraženo je da Srbija pošalje "ovlašćenog i obaveštenog" predstavnika ili predstavnike.

Inače, Radeta je za Danas nedavno rekla da dobrovoljno nikad ne bi otišla u Hag, a ako bi se postupak protiv nje ipak vodio u Srbiji, "što bi bilo kršenje Ustava", učestvovala bi u njemu i dokazala nevinost po svim optužbama za koje je terete iz Tribunala.

Podsetimo, Radetu, Jojića i Ostojića Tribunal traži zbog nepoštovanja tog suda, jer su "pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dvojicu svedoka" tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, ali je Tribunal sa iste skinuo oznaku poverljivosti tek 1. decembra prošle godine, pošto ih Srbija nije izručila u Hag.
Takođe, 13. januara iz Haga je zatraženo da vlasti u Beogradu svakog prvog u mesecu šalju izveštaj o naporima da izruče troje radikala.

Odluku o slanju izveštaja potpisao je Ađijus, koji je podsetio da je Vlada Srbije u pravnoj obavezi da sarađuje sa Tribunalom i ocenio da su "nemeritorna" objašnjenja koje srpske vlasti daju zašto još nisu uhapsile Radetu, Jojića i Ostojića.

Sa druge strane, Šešelj je izjavio da vlast u Srbiji nema pravo da na silu isporuči njegove saradnike u Hag, "jer za to ne postoji nijedan pravni osnov" i dodao da se oni neće dobrovoljno predati Tribunalu.

Takođe, iz SRS podsećaju na slučaj Francuske, čije su vlasti odbile da Hagu izruče bivšu portparolku Tužilaštva Haškog tribunala, Florans Artman, koja je bila osuđena zbog nepoštovanja suda i odavanja zaštićenih podataka.
 

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: