Vojni penzioneri: Poštujte zakon!

Nacionalne vesti - Utorak 17.11.2015 - 20:24

Protestna šetnja vojnih penzionera, odigrala se u utorak na potezu Savski trg – PiO fond – zgrada Vlade Republike Srbije – RTS, Takovska, povodom zahteva za usklađivanje penzija u periodu od 1. januara 2008. do danas.

Fond Pio prekraja odlulu Ustavnog suda; Foto: arhivski foto/Tanjug/Dimitrije Nikolić Fond Pio prekraja odlulu Ustavnog suda; Foto: arhivski foto/Tanjug/Dimitrije Nikolić

Na protestu se okupilo oko 1.500 ogorčenih vojnih penzionera, koji su nezadovoljni rešenjem PiO fonda, u kojem se umesto isplaćivanja 11,06 odsto navodi isplaćivanje od 6,57 odsto, što je znatno manje od predviđenog, kao i da se ne priznaju sudski troškovi, zatezne kamate i da PiO ne snosi nikakvu obavezu da vojnim penzionerima donese nova rešenja o penzionisanju na osnovu zakona PiO.

- Zahtevamo od države i aktuelne vlasti da poštuje zakonsku obavezu za usklađivanje penzija za period od 1. januara 2008. do danas.

Fond PiO opstruira odluku Ustavnog suda i prekraja pravo vojnih penzionera za uvećanje penzija za 11.06%, što mi, korisnici penzija, ne prihvatamo.


Dodeljuje nam se procenat od 6.57%, što nema nikakve veze sa traženim tj. pripadajućim uvećanjem, pritom se javnost dezinformiše kako je Vlada ispunila zahtev i obezbedila adekvatno povećanje, a zapravo nije.

Napominjem da je ovo upozorenje, i da nismo išli na masovnost, već na to da se čuje glas oštećenih građana.

Nećemo odustati od našeg prava – izjavio je Vukajlo Čađenović (66), general u penziji.

Vojni penzioneri tvrde da imaju zakonsko pravo na isplatu razlike, a da im PiO fond nudi da se to izvrši po osnovu ugovora o vansudskom poravnanju, znajući da se radi o pravnoj stvari koju su izgubili u sudskim postupcima.
Samim tim, vojni penzioneri nisu prihvatili predlog PiO fonda za vansudsko poravnanje.

- Zaključak nije pravni akt opšte važnosti i na osnovu njega ne mogu se preduzimati druge pravne radnje.

Vaši nezakoniti postupci izazvali su enormno visoke troškove poreskim obaveznicima Srbije i oni u sebi sadrže elemente krivičnog dela sa predumišljajem.

Sada, neosnovano, pokušavate da nastale troškove prevalite na vojne penzionere.

Vojni penzioneri pristaju samo na ono što je odredio Ustavni sud Republike Srbije.

S obzirom na to da se penzija po zakonu prima na osnovu pravosnažnog rešenja, molimo vas da vojnim penzionerima donesete rešenja zasnovana na zakonu – navodi se u saopštenju za PiO fond, koje je uputio predsednik organizacionog odbora udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Jovan Tamburić.

Takođe, udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, uručilo je je saopštenje RTS-u, u kojem piše da RTS od 2000. u svojim izveštavanjima ignoriše probleme vojnih penzionera i proteste koje su zbog toga organizovali, i da je na takav način učestvovao u diskriminaciji vojnih penzionera.

Time, kako je rečeno, zahtevaju od javnog servisa da omoguće vojnim penzionerima da upoznaju javnost Srbije sa njihovim nerešenim problemima.

Rečeno je i da PiO nema legitimna obrazloženja za neadekvatno povećanje, i da je jedini zahtev vojnih penzionera da se zakon ispoštuje u potpunosti.

Udruženje vojnih penzionera Srbije se protivi protestu, dok Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica, i druga manja udruženja, podržavaju ovaj skup.

Vojni penzioneri uvereni su da će se uvećanje isplatiti 6. decembra i nadaju se da će biti obeštećeni s punih 11.06% kako je i bilo predviđeno.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: