"Vozači se smenjivali, tahograf oštećen"

Nacionalne vesti - Ponedeljak 22.06.2015 - 16:09

Nema preciznih podataka o uzroku prevrtanja autobusa, ali po rečima putnika, vozači su se smenjivali, kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Foto Tanjug Foto Tanjug

ako navodi reporter B92 sa lica mesta, prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da se nesreća dogodila jer je vozač zaspao za volanom.

Međutim, zvanični uzrok nesreće biće utvrđen tek posle veštačenja, istrage i tehničkog pregleda.

Kada je autobus pun turista koji su se vraćali iz Grčke sleteo sa puta poginula je 30-godišnja žena koja je sa majkom i ćerkom sedela odmah iza vozača.

Prema rečima reportera B92 ona je u jednom trenutku zamenila mesta jer je insistirala tu da sedi zato što je doplatila karte za ta mesta koja imaju sto.

U autobusu je kada je krenuo iz Grčke bilo 88 putnika i dva vozača, međutim, dvoje ljudi je pre nesreće izašlo iz autobusa.

Turisti su uglavnom bili iz Novog Sada i Beograda.

Kako navode, zaustavili su se u Predejanama gde su se zamenili vozači, a autobus je oko četiri sata i deset minuta izleteo kilometar od skretanja ka Vrčinu.

Nakon što je izleteo sa puta, autobus je išao po travi da bi na kraju udario u betonski zid.

Da je 100 metara kasnije izleteo sa puta nesreća ne bi bila ovako tragična jer bi samo išao po livadi.

Tačan broj povređenih i dalje nije utvrđen jer su skoro svi tražili pomoć.

Pročitajte još: U nesreći kod Bubanj Potoka poginuo je jedan čovek, a povređeno je više od 60 turista koji su se vraćali sa letovanja u Grčkoj.

Ministar policije Nebojša Stefanović naveo je da će istraga utvrditi kako je došlo do nesreće i da li su vozači preuzimali smene na vreme.

"Od izjava putnika se moglo saznati da su se vozači promenili, što znači da je postojala posada koja je imala nameru da poštuje propise o vremenu. Tahograf je oštećen i još nismo imali podatke da li je eventualno bilo prekoračenja vremena upravljanja", rekao je Rebić na pitanja novinara u Auto-moto savezu Srbije

On je istakao da je saobraćajna policija sasvim dobro opremljena i da je u prethodnih desetak meseci imala značajne aktivnosti na otkrivanju prekršaja vozača autobusa i kamiona.

"Kontrolisano je u prvih pet meseci ove godine više od 32.000 tih vozila i kažnjeno više od 5.000 vozača profesionalaca. Tako smo poslali poruku svim vozačima kojima je to zanimanje da se moraju poštovati propisi i po pitanju vremena vožnje", naveo je Rebić.

Predsednik AMSS-a Mirko Butulija je komentarišući jutrošnju nesreću rekao da je veoma važno da vozači prave pauze u vožnji, kao i da se to naročito odnosi na profesionalce.

"Dosta je umornih vozača na tranzitnim pravcima i postoji velika mogućnost da se nezgode dese. Strašno je što je reč o profesionalnom vozaču, ali uviđaj će tek utvrditi okolnosti i da li je možda u pitanju tehnička neispravnost", rekao je Butulija

On kaže da Srbiji ne nedostaje taj represivni deo, odnosno kažnjavanje vozača i da saobraćajna policija dobro radi svoj posao, ali da je još značajnije da se radi na promeni svesti.

Butulija je naglasio da u tom smislu AMSS i druge organizacije treba više da se uključe, kroz preventivne i profesionalne obuke, jer sama represija ne može dati rezultate.

"Razgovarali smo i sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i sa MUP-om i u pripremi je pravilnik o obuci vozača profesionalaca", dodao je Butulija.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: