Vučić: Hrvatskoj rok do srede u ponoć

Nacionalne vesti - Sreda 23.09.2015 - 14:45

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija u ponoć početi da primenjuje paket mera ako sa Hrvatskom ne bude dogovoreno otvaranje prelaza.

Nada se da nećemo morati da primenimo mere Foto: Tanjug/Rade Prelić Nada se da nećemo morati da primenimo mere Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je novinarima, nakon sednice vlade i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, rekao da ga je Vlada na sednici ovlastila da vodi razgovore sa rukovodstvom Hrvatske i da će gledati da dogovor bude postignut, ali da je, ukoliko do njega ne dođe, spreman paket mera.

 

On je rekao da je pre obraćanja novinarima razgovarao sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i da će se njihovi razgovori nastaviti kako bi dogovor bio postignut do srede u ponoć.

"Vlada je spremila paket mera koji bi Srbija, ukoliko ti razgovor ne uspeju, kao meru odbrane sebe i svojih ekonomskih interesa preduzimala od 24. septembra od 00.00 sati", rekao je Vučić.

On je precizirao da su predviđene mere u tri nivoa i to političke, pravne i ekonomske prirode.

"Nadam se da nijedne nećemo morati da primenimo", rekao je Vučić.

„Srbija je na najbolji mogući način štitila ne samo svoje interese, već interese građana Sirije, Iraka, Avganistana i drugih uglavnom ratom ugroženih zemalja“, istakao je premijer na početku obraćanja novinarima.

Kako kaže, Srbija je štitila evropske vrednosti i bila prva zemlja koja je izbeglice evidentirala i „odnosila se prema njima na ljudski način iako nije bilo nikakve kontrole na teritoriji EU na putu izbeglica ka Srbiji.

"U Grčkoj su pogaženi i Šengen i Dablin. Onda su prolazili kroz Makedoniju...

Mi smo prvi koji su ih prihvatili, evidentirali i hranili“, kaže Vučić, naglasiviši da Srbija protiv Grčke i Makedonije zbog toga nije donela nijednu meru.

Prema njegovim rečima, to nikada nikome nije palo na pamet i zbog toga nije tužan i nesrećan, već zadovoljan i ponosan na odgovorno postupanje Vlade Srbije.

„Suočili smo se sa teškom krizom, ne prvi put, nijedna ne može da nas zaobiđe jer se na takvom mestu nalazimo.

Pokazali smo ljudsko lice. Onda su se desili bodljikava žica, zidovi i suzavci ispaljeni na teritoriju Srbije. Reagovali smo mirno i staloženo, sa ciljem da imamo najbolje odnose“, ističe premijer.

Kako kaže, niko od suseda nije brojao izbeglice u Srbiji, „ali broje one koji prođu kroz njihovu državu“.

"Kod njih prođe manje izbeglica, delili su ih, a svi su prolazili kroz Srbiju koja se nije žalila i nije kukala“, naglašava Vučić.

Prema njegovim rečima, pre 42 ili 43 sata „suočili smo se sa nečim što nema nikakve veze sa izbegličkom krizom“.

„Bez obrazloženja ili pisanog akta zabranjeno je da naša roba i kamioni izlaze na teritoriju Hrvatske i EU.

Reč je o jednostranim merama uprenim protiv stabilnosti, ekonomskog poretka i bezbednosti Srbije“, navodi Vučić, ističući da su te mere u u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Osim toga, on je naveo da su mere u suprotnosti i sa duhom sporazuma Srbije i Hrvatske iz 1997. godine, i da se Srbija „ni kriva ni dužna našla u nebranom grožđu“.

Premijer je nakon toga naveo da je razgovarao sa evropskim zvaničnicima i pitao ih u gde je Srbija pogrešila i čime je prouzrokovala ovakvu protivpravnu meru.

„Odgovor je bio da Srbija nije nigde pogrešila i nikome ništa loše nije uradila.

Pa kako onda niste mogli da ispoštujete sporazum? Odgovorili su mi samo reagovaćemo, radićemo, potrudićemo se da napravimo“, kaže lider Srpske napredne stranke.

Vučić navodi i da nije želeo da reaguje na izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića „šaraj, brate, malo ovamo, malo onamo“, jer je ne razume.

„Razgovarao sam Milanovićem više od pola sata neposredno pre obraćanja vama. Imali smo otvoren razgovor, nastavićemo i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor kojim bismo izbegli sankcije, mere, recipročne mera ili druge mere protiv bilo koje od zemalja“, ističe Vučić.


 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: