Zašto žene žive duže od muškaraca?

Zabava - Sreda 08.07.2015 - 12:03

Najstarije osobe na svetu su uglavnom žene. Štaviše, od 53 najstarije osobe (ljudi koji imaju 110 ili više godina) samo su dva muškarca.

 Najstarije osobe na svetu su uglavnom žene. Foto: Thinkstock Najstarije osobe na svetu su uglavnom žene. Foto: Thinkstock

Postavlja se pitanje zašto je jaz dugovečnosti toliko upadljiv i koliko dugo je to tako.

Međunarodni tim istraživača u potrazi za odgovorima proučavao je životni vek muškaraca i žena rođenijh između 1800. i 1935. godine i to u 13 razvijenih zemalja. Otkrili su da se dugovečnost žena tek nedavno ispoljila.

Pre 1840. godine stopa smrtnosti je bila slična između muškaraca i žena. Međutim već 1880. godine zahvaljujući poboljšanim dijetama, vakcinama i zdravstvenoj zaštiti, stopa smrtnosti žena je opala 70 odsto brže nego stopa smrtnosti muškaraca.

Dokazano je da su muškarci podložniji kardiovaskularnim zdravstvenim problemima, a njihova težina takođe igra važnu ulogu u tome.

Istraživači planiraju da dalje istražuju razlike između muške i ženske biologije, genetike i načina života u potrazi za odgovorima, a najstariji čovek u Americi tvrdi da je jedna limenka piva dnevno zaslužna za njegovu dugovečnost.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: