Vučić strahuje zbog situacije u BiH

Nacionalne vesti - Nedelja 19.07.2015 - 09:25

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za “Politiku” da strahuje zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba, pre svega zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

 Regionalna nestabilnost, premijerov najve'ći strah. FOTO:Tanjug/Rade Prelić Regionalna nestabilnost, premijerov najve'ći strah. FOTO:Tanjug/Rade Prelić

- Danas imam samo jedan strah. To više nije ispunjenje naših ekonomskih reformi. To jeste regionalna nestabilnost i politički sukobi. Veliki strah imam zbog situacije u BiH - rekao je predsednik Vlade Srbije u intervjuu za list "Politika".

-Videli ste da sam zamolio našeg prijatelja Milorada Dodika da još jedanput razmotri svoju odluku o referendumu. Iako razumem njegove argumente, cena je suviše visoka -dodao je Vučić.

Govoreći o napadu na njega u Potočarima kod Srebrenice, Vučić je ocenio da je posle britanske, rezolucije koja nije usvojena, u velikom delu sveta, ne samo u regionu, nestala želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju, a da su neki pomirenje doživljavali u konačnom srpskom porazu.

- Kad govorim o stabilnosti i pomirenju, ja govorim o stvarnoj stabilnosti i suštinskom pomirenju. To mi je najvažnije. Ja ne govorim o političkim posledicama, povoljnim ili nepovoljnim za bilo koga -rekao je premijer u intervjuu za "Politiku".

On je dodao da je, iako je imao procene bezbednosnih službi o mogućem incidentu u Srebrenici, odlučio da ode tamo jer je želeo da pošalje signal da Srbija ima dobru volju i iskreno poštovanje i da pokaže koliko je njegovo poštovanje prema žrtvama.

Premijer Srbije je dodao da se od tada nije čuo sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ali da će mu se javiti u ponedeljak da bi se dogovorili oko agende njegove posete Srbiji.

- Moja sujeta i ono što sam preživeo ne smeju biti razlog da mi ne radimo na najbolji način. Ono zbog čega se nisam čuo sa njim jeste njegovo objašnjenje da me nije video, da on tamo nije bio organizator - rekao je Vučić i potvrdio da mu je lično Izetbegović garantovao bezbednost pre dolaska.

Vučić je još jednom potvrdio da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sasvim korektan.

Na pitanje zbog čega je onda zamerio novinaru "Politike" kada ga je na konferenciji za medije upitao zašto je baš on pozvao u posetu Srbiji članove Predsedništva BiH, a to nije učinio predsednik Srbije, Vučić je negirao da je bilo šta novinaru beogradskog lista zamerio.

- Nisam se brecnuo, zaista. Mene ta protokolarna forma ne zanima. A što sam onda primio šeika Muhameda. Zato što je on princ prestolonaslednik  - upitao je Vučić.

Vučić je dodao da je njegov odnos sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom "korektan" a na pitanje da li ima uticaja na njega rekao je da ne govori o uticaju.

 -Ima i on uticaj na mene -rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da je slučaj Bitići veliki bilateralni problem između Srbije i SAD.

Vučić je na pitanje da li mu američki zvaničnici u razgovorima direktno pominju koliko je važan slučaj Bitići za odnose Srbije i SAD, odgovorio da u razgovorima predstavnici SAD ne idu u detalje, ali je istakao da je taj slučaj veliki bilateralni problem i da nije rešen u proteklih 16 godina.

Na pitanje šta mu je tačno nedavno tokom posete Srbiji rekla pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland i da li iza njenih reči da će Rusija tek videti šta Srbiji znači EU stoji nešto opipljivije, premijer je rekao da razgovori sa američkom zvaničnom "nikad nisu jednostavni i laki".

- Ali, ja volim tu vrstu razgovora. Ne volim te slatke razgovore, jer iz njih izađe samo sirće. Nisu prijatni ti razgovori o Bitićijima - dodao je premijer.

B92, OK Radio, Politika

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: