Vučić u Potočarima

Nacionalne vesti - Subota 11.07.2015 - 12:07

Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Memorijalni centar Potočari, gde se obeležava 20 godina od teškog ratnog zločina nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici.

Vucic dobio i Srebrenicki cvet FOTO: Alo/Goran Srdanov Vucic dobio i Srebrenicki cvet FOTO: Alo/Goran Srdanov
Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se pre 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu učestvovali, poručio je Vučić u pismu javnosti.
 
Aleksandar Vučić je u Memorijalnoj sali obišao izložbu "Srebrenica-Potočari 1995-2015", gde se, u prisustvu velikog broja medija, upisao u knjigu žalosti, prenosi Tanjug.
 
Prilikom ulaska u salu, majke stradalih u Srebrenici su se rukovale i izljubile sa srpskim premijerom, a jedna od njih, Hatidže Mehmedović, mu je na rever zakačila Srebrenički cvet. Poručile su mu da smo "svi jedan narod kojem treba mir".
 
Istovremeno pojedini okupljeni građani su mu zviždali i dobacivali.
 
Srpski premijer prisustvuje obraćanju 17 govornika tokom svečanog dela komemoracije, nakon koje će biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 srebreničkih žrtava identifikovanih u poslednjih godinu dana.
 
Predsednik Vlade Srbije je, u pismu javnosti pred polazak u Srebrenicu, naveo da ne postoje reči kojima neko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima vlade.
 
"Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu", poručio je Vučić.
 
"Dvadeset godina je prošlo od stravičnog zločina koji se dogodio u Srebrenici. Ne postoje reči kojima bilo ko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, kao i bes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu učestvovali i nastaviće da ih privodi pravdi", naveo je Vučić.
 
Istakao da je njegova odluka da kao predsednik Vlade Srbije ode u Srebrenicu "mnogo više od politike i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stavova, pritisaka, i onih da dođem, i onih da ne dođem".
 
"Moja obaveza je da se poklonim žrtvama, to je čin kojim se određujemo prema budućnosti. A ta - naša zajednička budućnost, nikako ne može da bude žrtvovana zbog bilo čije, lične, ili nacionalne sebičnosti. Toga ne sme da bude među toliikim grobovima", poručio je Vučić.
 
Premijer je istakao da ovde samo odjekuje prosto pitanje - "šta da uradimo da nam se ne ponovi?"
 
Naglasio je da mi želimo, da Vlada Srbije želi, da živimo sa Bošnjacima, da zajedno radimo i da počnemo da verujemo jedni drugima.
 
"Želim, u ime Srbije, dakle, svima nama, i to najiskrenije, budućnost, i mislim da je to, danas i najviše što možemo da učinimo za svu nesrećnu prošlost. Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve poltike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu", poručio je Vučić.
 
On je rekao da je to njegova dužnost i sveta obaveza i pred onima koji su stradali, i pred onima koji dolaze, da, umesto njih žive.
 
"I jednima neka je večna slava, a drugima, večni mir. Sve manje od toga, bila bi uvreda i svim našim žrtvama"“, navodi se u pismu premijera Vučića. 
OK Radio/RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: