Zašto smo se obrukali pred Putinom?

Nacionalne vesti - Sreda 23.09.2015 - 21:34

Komisija utvrđuje ko je kriv za to što je ministar Bratislav Gašić Vladimira Putina morao da moli za akumulatore za vojne avione, dok su ispravni bili zaboravljeni u skladištu, saznaje “Blic”.

Poklon je odobrio Putin lično; Foto: AP Poklon je odobrio Putin lično; Foto: AP

Migovi Vojske Srbije prošle godine nisu jedno vreme leteli zbog nedostatka akumulatora, iako se u tom trenutku u vojnom skladištu nalazilo čak 18 ispravnih akumulatora.

Posebna vojna komisija utvrđuje odgovornost pojedinaca za ovaj neverovatan propust zbog kojeg je vazdušni prostor Srbije tri meseca bio nebranjen.

Po okončanju “disciplinskog izviđaja”, izveštaj će biti prosleđen ministru odbrane, koji može da ga usvoji, ali i da, ukoliko ne bude zadovoljan njegovim sadržajem, formira drugostepenu komisiju koja će ponovo ispitati sve činjenice.

Posla će možda biti i za Tužilaštvo, koje će utvrđivati ima li elemenata nečije krivične odgovornosti.

Osim što joj je nebo bilo nebranjeno, Srbija se, istovremeno, i obrukala pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je, naime, bio doveden u situaciju da bukvalno moli ruskog kolegu Sergeja Šojgua da Srbiji pozajme dva akumulatora, kako bi “migovi” mogli da lete na paradi povodom godišnjice oslobođenja Beograda.
 
Iz Rusije je, međutim, krajem avgusta 2014. stigla ne pozajmica, nego poklon koji je odobrio lično Putin, vredan 87.000 evra u vidu dva kompleta akumulatora.

Krajem maja ove godine, međutim, kontrola Ministarstva odbrane u jednom od vojnih skladišta u Pančevu pronašla je 302 akumulatorske ćelije, proizvedene u valjevskom “Krušiku”, kupljene decembra 2009.

Od tog broja bilo je moguće kompletirati čak 18 akumulatora (jedan se sastoji od 16 ćelija), što je dovoljno da se u nebo vinu svi letno sposobni „migovi“ srpskog vazduhoplovstva.

Trenutno se ispituje ko je odgovoran za to što je preostalih 300 ćelija zaboravljeno u Pančevu - priča za “Blic” izvor iz Ministarstva odbrane koji je želeo da ostane anoniman.
 

 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: