Zašto su žene ćudljive?

Zivot i stil - Petak 07.03.2014 - 00:57

Česte promene raspoloženja, uz depresivno ponašanje, karakteriše svaku četvrtu ženu i jednog od deset muškaraca.

marin/freedigitalphotos.net marin/freedigitalphotos.net

Žene su sklonije promenama raspoloženja od muškaraca, jače ispoljavaju nervozu i depresiju, a razlog tome je nedovoljna količina serotonina koji se luči u mozgu, tvrde naučnici Instituta "Karolinsk" u Švedskoj.

Za razliku od dama, kod jačeg pola organizam proizvodi 52 odsto više "hormona sreće", što im omogućava da duže ostanu u dobrom raspoloženju.

Česte promene raspoloženja, uz depresivno ponašanje, karakteriše svaku četvrtu ženu i jednog od deset muškaraca. Da bi ispitali nivo serotonina, naučnici su skenirali mozak ispitanicima. Uočili su da pripadnice nežnijeg pola imaju više receptora koji "traže" ovaj hormon, iako ga luče manje nego muškarci.

Serotonin podstiče osećanje zadovoljstva, smanjuje apetit i poboljšava san, a hormonski status se ženama menja iz dana u dan, u zavisnosti od menstrualnog ciklusa, pa se tako menja i raspoloženje.

 

SUPER ZENA, NOVOSTI.RS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: