Zašto Tužilaštvo ruši Šabićeva rešenja?

Nacionalne vesti - Utorak 26.07.2016 - 17:51

Beograd -- Republički javni tužilac podneo je dve tužbe protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja.

Poverenik tražio informacije, dobio tužbe; Foto: Emil Čonkić Poverenik tražio informacije, dobio tužbe; Foto: Emil Čonkić

U njima u traži da se ponište rešenja Poverenika kojima se Ministarstvu odbrane nalaže da Fondu za Humanitarno pravo dostavi informaciju od javnog značaja u vezi sa profesionalnim angažovanjem dva oficira Vojske Jugoslavije tokom sukoba na Kosovu.

Fond za humanitarno pravo od Ministarstva odbrane nije uspeo da dobije podatke o angažovanju dva oficira Prištinskog korpusa VJ ni posle naloga poverenika.

Rešenja poverenika postala su osnov za tužbu pošto Republički javni tužilac od Upravnog suda traži njihovo poništenje.

U Fondu smatraju da je državno tužilaštvo time zloupotrebljava ovlašćenja i otvoreno napada Poverenika.

"Mi smo se obratili obratili Ministarstvu odbrane, oni kažu to je tajna i tu završavaju svaku priču.

Međutim ono što zakon traži jeste da nije dovoljno da vi kažete da je nešto tajna, svašta u toj dokumentaciji je tajno.

Vi morate da pokažete da bi zaista odavanje te tajne narušilo nekakve državne interese.

To ministartsvo odbrane nije ni pokušalo da uradi, a ono što je najzabrinjavajuće je što ni Republičko javno to nije pokušalo da uradi", kaže Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo.

Kako navodi, u ovom slučaju se zapravo govori o "informacijama koje se tiču vojske koja ne postoji, koja se tiču države koja ne postoji, koja se tiču događaja od pre 20 godina".

"Ti argumenti o zaštiti interesa, prvo imaju proceduralni problem, jer nije obrazloženo, a drugo, realno, to ne može biti slučaj.

Ne postoji drugi zaključak osim da se ovde koriste neke proceduralne mogućnosti da se spreči bilo kakvo ispitivanje odgovornosti, učešća državnih institucija u tim događajima iz prošlosti", kaže Milica Kostić.

Republičko javno tužilaštvo danas je ostalo nedostupno za komentar i objašnjenje, pa tako ne znamo na osnovu čega niti zašto se ova institucija umešala u ovaj proces.

U obe tužbe koje je na svom sajtu objavio Fond za humanitarno pravo tužilaštvo od Upravnog suda traži da poništi rešenje poverenika za informacije od javnog značaja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodolju Šabić najavio je da će se oglasiti posle odluke Upravnog suda.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: