"Zatražili smo objašnjenje od Grčke za Kosovo"

Nacionalne vesti - Četvrtak 16.07.2015 - 08:58

Srbija je od Grčke zatražila objašnjenje izjave šefa diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina "podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije".

 Srbija veruje da Grčka neće priznati Kosovo. Foto: sps.org.rs Srbija veruje da Grčka neće priznati Kosovo. Foto: sps.org.rs

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za "Blic" da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisno Kosovo, ali da veruje da do toga neće doći.

- Uputili smo zahtev grčkom Ministarstvu spoljnih poslova za razjašnjenje stavova njihovog ministra (Nikos) Kocijasa. Očekujem da i pored velikih pritisaka koje trpi Grčka neće promeniti stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti - navodi Dačić i dodaje da to ne bi bilo u skladu ni sa međunarodnim pravom, ni s prijateljskim odnosima dve države.

Kocijas je prethodno u razgovoru sa kosovskim premijerom Isom Mustafom najavio da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, "uključujući one u oblasti bezbednosti", izrazivši ubeđenje da će to doprineti stabilnosti u regionu, prenosi "Blic" pisanje prištinskih medija.

List navodi da je Kocijas "ostao nedorečen" na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, ali je "najavio da će Grčka u Prištini otvoriti kancelariju za saradnju s Kosovom".

U ambasadi Grčke rekli su "Blicu" da su "izjave ministra Kocijasa date u Prištini jasne".

"Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i grčki stav o tom pitanju ostaje nepromenjen", saopšteno je iz ambasade.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: