Zbog čega žene sve ranije ulaze u menopauzu

Zivot i stil - Utorak 03.02.2015 - 08:12

Vreme ulaska u menopauzu određuje uglavnom genetika, ali izlaganje kozmetičkim sredstvima i određenim hemikalijama koje svi imamo u svojim domovima može process da ubrza, pokazalo je najnovije istraživanje.

Foto: Lies Thru a Lens/Flickr.com Foto: Lies Thru a Lens/Flickr.com

Dr. Amber Kuper sa Univerziteta Vašington smatra da pojedine hemikalije mogu da ubrzaju ulazak u menopauzu čak četiri godine!

Tim doktorke Kuper sproveo je istraživanje na 31.575 žena starosti od 45 do 55 godina, a analiza urina i krvi pokazala je da su žene koje su imale veće koncentracije hemikalija, poput dioksina u pesticidima, ftalata u parfemima, plastici, kozmetici, spreju za kosu i drugih pronađenih materija, ulazile od 1,9 do 3,8 godina ranije u menopauzu od drugih žena.

Istraživanje je pokazalo i da je izlaganje tim štetnim materijama bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika i uticalo na reproduktivne funkcije.

Anketirane žene starosti od 30 godina naviše koje su imale najviše štetnih materija u krvi i urinu čak šest puta imaju više šansi da pre uđu u menopauzu od drugih. “To je samo vrh ledenog brega”, rekla je doktor Kuper dodajući da ovo ne dokazuje direktnu povezanost između tih hemikalija i ranijeg ulaska u menopauzu.

Ranije su istražvanja povezala pojedine materije s lošim uticajem na reproduktivne hormone poput estrogena.

S obzirom na to da su mnoge od tih materija nalaze svuda oko nas, ženama ne ostaje nažalost mnogo prostora za delovanje. Doktor Kuper savetuje izbegavanje mirisa koji sadrže ftalate, korišćenje kozmetike na prirodnoj bazi, one koja ne sadrži različite vrste pesticida, i izbegavanje hrane pakovane u plastičnu ambalažu.

- Nije nam cilj da bilo koga plašimo, već samo da podignemo nivo svesti o tom problemu - zaključila je doktor Kuper.
 

TPORTAL.HR, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: