Zbog Nasera Orića traži odlaganje posete Nikolića

Nacionalne vesti - Ponedeljak 15.06.2015 - 13:40

Zbog hapšenja Nasera Orića član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je da se odloži sutrašnja poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu.

Bakir Izetbegović, član predsedništva BiH Bakir Izetbegović, član predsedništva BiH

Ovo je navedeno kao razlog u zvaničnom zahtevu koji je Bakir Izetbegović uputio predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsedništva BiH Draganu Čoviću, a u koji je B92 imao uvid.

"Kao što vam je poznato, tokom 2013. godine između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisan je Protokol o saradnji u progonu počinitelja kaznenih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena kaznena dela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog. S obzirom da gospodin Orić ima prebivalište u Bosni i Hercegovini i da je dostupan njenim organima gonjenja, očekivali smo da će, u duhu dobrosusedskih odnosa, Republika Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dve država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švajcarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju gospodina Orića", navodi se u zahtevu.

U zahtevu Bakira Izetbegovića se takođe kaže i da su diplomatskim kanalima dobili od švajcarske strane informaciju da je Ministarstvo pravde Republike Srbije 12. juna 2015. godine ipak uputilo švajcarskim vlastima zahtev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića.

"Zbog toga zahtevam da se planirana poseta odloži i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švajcarskim pravosudnim organima, te povratka gospodina Orića u Bosnu i Hercegovinu."

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: