“Železara” ide Rusima za dolar

Nacionalne vesti - Četvrtak 03.07.2014 - 23:43

Vlada Srbije i ruska holding kompanija “Junajtid grupa”, bliska vlastima u Rusiji dogovorili su se o prodaji “Železare Smederevo”.

Predsednici iz ove grupacije Gor Čudopolov i Igor Šamis su u sredu u Vladi sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem dogovorili preuzimanje sto odsto kapitala “Železare.” 
 
Na sastanku nije definisana cena, ali kako “Blic” saznaje ona će najverovatnije biti jedan dolar kako bi se sačuvalo 5.000 radnih mesta, odnosno to je ista cena za koju je Vlada kupila “Železaru” od “Ju-es stila” 2012. godine.
 
Prema saznanjim atog lista Vlada Srbije će sa Rusima pregovore o prodaji Železare završiti početkom naredne nedelje.
 
 “Junajtid grupa” je osnovana 2008. u Luksemburgu. Najveći deo imovine poseduje u Češkoj i u Rusiji, pa se vodi kao ruska firma, a kompanija posluje i u Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Africi, a bavi se metalurgijom, rudarstvom i bankarstvom.
 
Od odlaska „Ju-Es stila“ iz Smedereva, pre dve godine, iz budžeta je za opstanak Železare dato više od 200 miliona evra. I pored državnih subvencija kompanija nije mogla da uposli sve kapacitete, pa je u poslednje četiri godine akumulirala gubitak oko pola milijardi evra.
 
Za preuzimanje Železare bili su zainteresovani austrijski investicioni fond “Vestvud”, ruski “Ural vagon zavod” i američka “Esmark grupa”.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: