Zločin u Štrpcu pred sudom

Nacionalne vesti - Utorak 03.03.2015 - 14:40

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske zbog mučenja i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.

foto: Fonet foto: Fonet

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno u saopštenju Tužilaštva, pod komandom Milana Lukića, u sastavu oružanih snaga Republike Srpske, pripadnici formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugi pripadnici VRS zajedno sa osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovečno su postupali, povređivali telesni integritet i učestvovali u vršenju ubistava prema civilima nesrpske nacionalnosti.

U saopštenju se ističe da je na železničkoj stanici u Štrpcima, Milan Lukić oko 15.30, uz pretnju oružjem, zaustavio brzi voz JŽ broj 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar i, pošto su se okrivljeni naoružani automatskim puškama i ručnim bombama rasporedili oko voza, određeni pripadnici jedinice su ušli u voz, izvršili legitimisanje putnika i izveli 20 civila nesrpske nacionalnosti dok su okrivljeni zajedno sa ostalim pripadnicima jedinice stražarili oko voza.

Potom su ih prevezli do škole u Prelovu, da bi sve zarobljene civile isterali iz kamiona i udarajući ih nogama, rukama i kundacima pušaka, primorali da uđu u fiskulturnu salu u kojoj su ih svi zajedno tukli, nanoseći im povrede po svim delovima tela.

Kada su im oduzeli novac i druge vredne stvari, okrivljeni su ih primorali da skinu odeću i da po izuzetno hladnom vremenu, samo u donjem vešu, bosi i krvavi, sa rukama na leđima vezanim žicom, izađu napolje i usput ih ponovo tukli i nanosili im povrede po svim delovima tela, da bi ih zatim ukrcali u kamion kojim su došli.

U ataru sela Mušići, sprovodili su ih po grupama do spaljene kuće, gde su ih Milan Lukić i Boban Inđić, protiv koga se vodi postupak u BiH, nakon komande "Lezi dole" po grupama likvidirali upucavanjem iz vatrenog oružja.

Okrivljeni Lukić, Duško i Ljubiša Vasiljević, Lipovac i Đekić su odvođenjem zarobljenih civila kamionom iz Prelova do Mušića, čuvanjem straže u Mušićima i sprovođenjem zarobljenih civila od kamiona do mesta likvidacije, dali odlučujući doprinos izvršenju ubistva 20 zarobljenih civila.

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine. Još se traga za telima Esada Kapetanovića, Fehima Bakija, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Senada Đečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv još 10 osoba osumnjičenih za ovaj zločin – bivšeg komandanta Višegradske brigade VRS Luke Dragičevića, komandanta Interventne čete Bobana Inđića, Petka Inđića, Vuka Ratkovića, Novaka i Obrada Poluge, Radojice Ristića, Olivera Krsmanovića, Dragana Lakića i Momira Nikolića. Svi zajedno su lišeni slobode 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Tužilaštva BiH.

RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: