ZSO na srpskom budžetu

Nacionalne vesti - Petak 03.07.2015 - 11:15

Sporna tačka u pregovorima Beograda i Prištine je pravna priroda ZSO, a kosovski zvaničnici u Briselu nisu prihvatili izraz “državni službenik”, javlja RTS.

Sa poslednje proslave Vidovdana na Gazimestanu. Foto: Arhimandrit Sava Janjić, FB Sa poslednje proslave Vidovdana na Gazimestanu. Foto: Arhimandrit Sava Janjić, FB

Prema saznanjima RTS iz diplomatskih izvora sa Kosova bliskih Briselu, a poslednjoj rundi dijaloga zbog te dve reči nije postignut sporazum o ZSO.

Srpska strana je pozivajući se na Briselski sporazum branila tezu da ZSO sprovodi zajedničke nadležnosti opština i da obavlja javne funkcije - jačanje lokalne samouprave, i da ima pun nadzor nad lokalnom samoupravom, obrazovanjem, primarnom i sekundarnom zdravstvenom zaštitom, priprema povratak proteranih, ima nadležnosti u urbanizmu i inspekciji.

Važno je i da obrazovni i zdravstveni sistem u ZSO budu kao i u Srbiji.

Kako RTS saznaje, u Briselu su dogovoreni principi o formiranju ZSO koja bi imala pravo na neograničeno finansiranje od Vlade iz Beograda, a koju može istovremeno da finansira i kosovska vlada kao i da ima sopstvene izvore prihoda i svoj budžet.

Dogovoreno je da i da će ZSO biti oslobođena svih dažbina, taksi i poreza.

Kada je u pitanju organizaciona struktura Zajednice srpskih opština, sastojala bi se iz pet organa: Skupštine ZSO, predsednika i njegovog zamenika, Saveta u koji bi bili uključeni i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i gradonačelnici, kao i od izvršnog veća ZSO ili Borda koji bi imao sedam članova, za sve oblasti iz nadležnosti.

Ako se izvrši pritisak na Prištinu malo je šansi da se nešto izmeni, očekuje se dogovor, kaže dopisnik RTS-a.

I prištinski mediji prenose da će se ZSO sastojati iz tih organa.

B92, RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: