"Jesen" na tanjiru za zdravlje u telu

Zivot i stil - Subota 27.09.2014 - 07:45

Obroci na bazi sezonskih namirnica su zdravi i pomažu mršavljenju. Brokoli, kupus, bundeva, patlidžan, uz posno meso i voće za užinu, svakodnevno obezbeđuju organizmu potrebnih 1.600 kalorija.

Foto: stockimages/freedigitalphotos.net Foto: stockimages/freedigitalphotos.net

Jesti zdravo, raznoliko i jeftino, a pritom mršaviti mnogima se čini nemogućom misijom. S obzirom na to da je jesen na pragu, namirnice koje donosi ovo godišnje doba mogu veoma dobro da se iskoriste za zdrav i pravilan jelovnik kojim ćete dnevno unositi dovoljno kalorija (1.600), a istovremeno gubiti višak kilograma.

Takođe, sezonska hrana je i jeftinija, pa samim tim i povoljnija za novčanik.

Ova dijeta se bazira na jesenjim namirnicama, pa se na tanjiru nalaze paprika, bundeva, brokoli, patlidžan, kelj, kupus. Dijeta traje sedam dana, ali to ne znači da ne možete da nastavite sa ovakvim režimom ishrane i dalje.

PRVI DAN

Doručak: kriška kukuruznog hleba, posni sir 60 g, sveža paprika

Međuobrok: kruška

Ručak: 1 tanjir supe od bundeve, 2 kriške tostiranog hleba premazanog belim lukom

Međuobrok: jabuka

Večera: 150 g pečene piletine, 200 g brokolija i karfiola obarenih i prelivenih sa dve kašičice maslinovog ulja, 1 manja činija salate od pasulja

DRUGI DAN

Doručak: 3 dvopeka, sirni namaz, 2 kuvana jajeta, paradajz

Međuobrok: 30 g oraha

Ručak: 250 g špageta sa patlidžanom i paradajzom

Međuobrok: 150 g grožđa

Večera: 2 kuvana ili pečena kukuruza, 1 šoljica mleka sa malo masti

TREĆI DAN

Doručak: 40 g muslija, 1 šoljica jogurta, 1 banana, 1 čajna kašičica meda

Međuobrok: 1 nar

Ručak: 250 g grilovanih bukovača, 150 g pirea od krompira, 1 činija kupus salate

Međuobrok: nekoliko pečenih kestenova

Večera: 1 tanjir variva od kupusa, 1 kriška hleba sa semenkama

ČETVRTI DAN

Doručak: sendvič od integralnog peciva, 2 kašičice mlečnog namaza, 3 kriške ćureće šunke, sveža paprika

Međuobrok: 150 g voćnog jogurta

Ručak: 2 pljeskavice od kelja, praziluka i soje, integralni pirinač sa graškom: 70 g pirinča, 80 g graška

Međuobrok: 1 jabuka

Večera: 250 g pastrmke pečene u rerni, 100 g krompir salate

PETI DAN

Doručak: 100 g pite sa mladim sirom, 1 šolja jogurta

Međuobrok: 30 g oraha

Ručak: sendvič od integralnog peciva i 80 g tunjevine iz konzerve i nekoliko listova zelene salate

Međuobrok: jabuka

Večera: Omlet sa paprikama: 2 jajeta, 250 g paprika, 1 kriška integralnog hleba sa semenkama, 1 manja činija salate od šargarepe

ŠESTI DAN

Doručak: 1 kriška integralnog hleba sa semenkama, 1 čajna kašičica margarina ili maslaca, 1 kašičica marmelade od voća, 1 čaša prirodnog voćnog soka

Međuobrok: kruška

Ručak: 100 g pohovane teletine, salata od leblebija i susama

Međuobrok: 2 pomorandže

Večera: 200 g pečuraka, tikvica, patlidžana, paprika i paradajza sa grila sa ekstradevičanskim maslinovim uljem, 100 g posnog sira, 1 kriška integralnog hleba sa semenkama

SEDMI DAN

Doručak: 1 kriška integralnog hleba sa semenkama, 1 kašičica namaza od patlidžana i praziluka, 1 čaša prirodnog voćnog soka

Međuobrok: 150 g grožđa

Ručak: 1 tanjir pileće supe sa testeninom, 150 g pilećih prsa, 100 g kuvanog krompira, 200 g kelja obarenog, 2 kašičice ajvara

Međuobrok: jabuka

Večera: sir sa pavlakom: 80 g

svežeg kravljeg sira, 30 g pavlake sa 12 odsto mlečne masti, po želji dodatak luka i crvene paprike, 1 kriška integralnog hleba
 

NOVOSTI.; OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: