Srbija do alternativnih izvora gasa

Regionalne vesti - Nedelja 12.07.2015 - 16:45

Osim iz Rusije, Srbija će posle 2019. godine moći da se snabdeva gasom iz Azerbejdžana, severne Afrike i Katara.

Za Srbiju gas iz Azerbejdžana, severne Afrike i Katara. Foto: Thinkstock.com Za Srbiju gas iz Azerbejdžana, severne Afrike i Katara. Foto: Thinkstock.com

Izgradnja gasovoda Niš - Dimitrovgrad, kojim bi se Srbija povezala sa Bugarskom i tako došla do još dva izvora snabdevanja gasom, jedan je od šest prioritetnih projekata Evropske komisije (EK).

Memorandum kojim je to i potvrđeno potpisalo je 15 ministara energetike evropskih zemalja u Dubrovniku.

“Pored interkonekcije Grčke i Bugarske, druga po važnosti je veza Srbije i Bugarske. Vrednost ovog projekta, 108 kilometara gasovoda na našoj teritoriji, jeste 68 miliona evra”, kaže za ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je istakao da su EK uputili zahtev da oni finansiraju 53 miliona kroz IPA fondove, a da mi platimo ostatak. "Ali o tome ćemo tek pregovarati", kaže on.

Ceo posao trebalo bi da se završi do kraja 2018, a prvi gas bi krenuo već 2019. Do tada treba da budu završeni gasovodi TAP i TANAP, kojim će stizati gas iz Azerbejdžana. Trasa gasovoda “Južni koridor” (TAP i TANAP) ide iz Azerbejdžana kroz Gruziju, Tursku do Grčke, sa kojom Bugarska pravi vezu, a Srbija sa Bugarskom.

“Pošto je u pitanju dvosmerna veza, preko grčkog terminala u luci Aleksandropolis jugoistočna Evropa bi mogle da dođe i do gasa iz severne Afrike i Katara, odakle se gasom snabdeva Italija”, kaže Antić.

On dodaje da je u ovom trenutku teško reći da li će gas iz Azerbejdžana biti jeftiniji od ruskog koji Srbija trenutno kupuje.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: