AKADEMIX na KONSTANTINUSU

Regionalne vesti - Četvrtak 04.06.2015 - 10:06

Koncertom kvinteta “Academix“, čija muzička ekspresija proističe iz kombinacije entuzijazma mladih i perspektivnih umetnika i iskustva starijih mentora, sinoć je u niškoj Sinagogi počeo 6. festival muzike “Constantinus“.

Sa licu mesta FOTO Vanja Keser juznevesti.com Sa licu mesta FOTO Vanja Keser juznevesti.com

Prve festivalske večeri spoj harmonike, violine, violončela, gitare i klavira, nekada prepoznatljiv po imenu “Tango gentlemen“, predstavio je muziku argentinskog kompozitora Astora Pjacole.

Program pod nazivom “La noche de Astor Piazzola” samo je jedan od projekata koji se može čuti u izvođenju  “Academixa”. Ovaj kvintet sačinjen od profesora, saradnika i studenata Fakulteta umetnosti u Nišu preneo je atmosferu argentinskog tanga svirajući kompozicije poput “Adios Nonino”, “Libertango”, “Tango del Diablo”.

Kako navodi direktor festivala i jedan od članova kvinteta, violinista Igor Aleksić, cilj festivala “Constantinus” je da “Niš i region dobiju festival umetničke muzike, čija će fizionomija i realizacija biti moderne”.

Aleksić dodaje i to da uprkos finansijskim problemima festival ipak ima nameru da istraje.

Najlakše je reći nema para. Ja kažem da sa tim što nemamo treba da napravimo što više. Što se konkretne organizacije festivala  tiče, uvek ću moći da pozovem svoje prijatelje iz zemlje i inostranstva da dođu i odsviraju koncert bez honorara - kaže on.

Festival “Constantinus” trajaće do nedelje 7. juna, a za pet festivalskih dana predstaviće se muzičari iz Srbije i inostranstva. Sutra je na programu muzika Baha, Paganinija, Čajkovskog koju će publici u Nišu predstaviti mladi violinist David Kurtić.
 

Juznevesti.com, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: