Antikorupcijsko savetovalište i u Nišu

Regionalne vesti - Sreda 08.04.2015 - 20:03

Građani koji se osećaju kao žrtve korupcije ili imaju saznanja o korupciji u nekoj ustanovi ili instituciji, mogu pravnu pomoć potražiti u Antikorupcijskom savetovalištu koje je nedavno otvoreno u Nišu.

Foto: www.blic.rs Foto: www.blic.rs

Određen slučaj korupcije zainteresovani mogu prijaviti anonimno ili ostaviti podatke, tako što će popuniti onlajn formu, poslati mejl ili pismo poštom ili pozvati telefonom.

Sporna situacija ili problem na koji građanin ukazuje biće zabeležena, konsultovaće se stručnjaci, a potom će građanin dobiti savete i uputstva koje korake može da preduzme, sam ili u saradnji sa Savetovalištem, kako bi se problem rešio.

- Mnogi ljudi nisu u ni svesni šta je sve korupcija, koje im pravne mogućnosti stoje na raspolaganju, a postoji određena doza nepoverenja u institucije koje bi te slučajeve trebalo da rešavaju.

Ideja savetovališta jeste da se građanima pomogne da nađu način kako da se efikasno izbore bilo za svoja prava, bilo za javni interes - objašnjava Rade Đurić iz “Transparentnosti - Srbija”.

Sa građanima koji su spremni da o korupciji javno progovore, a imaju informacije od važnosti za javnost, razgovaraće novinari Južnih vesti i potom pisati o slučajevima koji zaslužuju pažnju.

Osnovni cilj Savetovališta je da se poveća učešće građana u borbi protiv korupcije i da se poveća kako broj prijavljenih, tako i broj rešenih slučajeva korupcije.

Godišnje se zvanično prijavi i pokrene od 3 do 4 hiljade slučajeva, dok broj okončanih slučajeva ne prelazi hiljadu - ističe Đurić.

Savetovalište u Nišu treće je u Srbiji, pored onih u Beogradu i Bečeju, a otvorila ga je organizacija “Transparentnost - Srbija” u partnerstvu sa Centrom za društvene inovacije – NIIT Niš.

U Beogradu radi od 2006. godine, a podaci pokazuju da je svake godine broj prijavljenih slučajeva rastao - od 145 slučajeva prve godine do 921, koliko ih je bilo lane.

Ovaj projekat se sprovodi zahvaljujući finansijskoj podršci Delegacije EU u Srbiji.

Oni koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji su za koruptivno ponašanje saznali na drugi način i žele da se ono spreči ili mehanizmi korupcije razotkriju, mogu popuniti ovu onlajn formu ili postati podatke na mejl korupcija@juznevesti.com.

Autor J. C. Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: