Balkanska ulica - Niški Monmartr

Regionalne vesti - Četvrtak 19.11.2015 - 19:23

Umesto parkiranih automobila Balkansku ulicu u centru Niša u četvrtak su zauzeli umetnici, studenti, đaci i deca koji su slikali na štafelajima, a papiri i boje našli su se i na samom kolovozu i pločnicima keja.

Kreativni dan čast stogodišnjice smrti Nadežde Petrović; Foto: Vanja Keser Kreativni dan čast stogodišnjice smrti Nadežde Petrović; Foto: Vanja Keser

Tako je ova centralna niška ulica makar na nekoliko sati podsetila na pariski umetnički kvart Monmartr.

Kako kažu organizatori ove akcije, pokretači inicijative “Za lepši Niš”, ovim su želeli da pokažu Nišlijama skrivene lepote Balkanske i da ona zajedno sa Davidovom može postati pešačka zona posvećena kreativcima.

Ideja je, kako objašnjavaju pokretači inicijative, da Balkanska u Davidova ulica, u kojima se već nalaze bioskop, kreativni centar “Deli”, Sinagoga, klub “Feedback” i pab, a u blizini su i Galerija “Srbija” i Niški simfonijski, budu centar umetničke četvrti.

Naš predlog je da se centralna gradska zona proširi na ove dve ulice, da se dobije jedan kreativan prostor za kreativne mlade ljude.

Verujemo da je ta ideja dobra, ostvariva i održiva.

Idealno je da se taj kreativni kvart nalazi u centru grada, idealno je što se ove dve ulice naslanjaju na kej, idealno je što izlaze do spomenika Nadeždi Petrović - objašnjava arhitekta Ivan Redi od koga je potekla inicijativa.

Oni koji su u četvrtak prošetali ovom ulicom, koja je bila zatvorena za saobraćaj, mogli su da vide i ofarbane žardinjere, kao i 3D mural koji krasi zid bioskopa “Kupina”.

Kreativni dan održan je u čast stogodišnjice smrti Nadežde Petrović, čija se bista nalazi upravo na kraju Balkanske.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: