Bezvlašće u Beloj Palanci

Regionalne vesti - Utorak 28.06.2016 - 11:19

Belom Palankom trenutno niko ne upravlja pošto je aktuelnoj garnituri istekao mandat, a izbori nisu ponovljeni u predviđenom roku. Opozicija kaže da je jedino rešenje za pravni i politički vakuum koji se stvorio - uvođenje privremenog organa.

Bela Palanka jedina u Srbiji nema legitimnu vlast; Foto: Wikipedia Bela Palanka jedina u Srbiji nema legitimnu vlast; Foto: Wikipedia

Opština Bela Palanka je jedina opština u Srbiji koja trenutno nema legitimnu vlast, jer ona nije izabrana na nedavno održanim izborima, a aktuelna vladajuća garnitura je završila svoj četvorogodišnji mandat.

Opozicione stranke upozoravaju da u opštini trenutno vlada bezvlašće i da aktuelna većina i dalje upravlja opštinom iako nema legitimitet.

I dok građani Bele Palanke čekaju odluke Vlade Srbije i nadležnih organa nad njima se nastavlja politički, radnopravni, administrativni, psihološki i svaki drugi pritisak aktuelnih vlastodržaca koji još uvek, iako bez mandata, sede na svojim funkcijama - pišu opozicioni odbornici.

Prema nezvaničnim informacijama to je prouzrokovalo i probleme u izvršavanju finansijskih obaveza, pa se sada računi i dugovi opštine gomilaju, jer niko više nije zvanično ovlašćen da plaća ih plaća.

Predstavnici opozicionih stranka uputili su Vladi Srbije i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu hitan zahtev za uvođenje privremenog organa kako bi opština profunkcionisala i kako bi se raspisali novi izbori.

Dojučerašnji predsednik Opštine Goran Miljković se poslednje 2 nedelje ne javlja na telefon novinarima “Južnih vesti”, a prema nezvaničnim informacijama u međuvremenu je odlučio da člansku kartu Socijaldemokratske stranke zameni članskom kartom SNS.

Lider naprednjaka u Beloj Palanci Aca Simić kaže da transfer još nije ozvaničen i da će se o tome raspravljati kada se uvede privremeni organ.

Ipak, lider SDS Boris Tadić je palančki odbor stranke raspustio.

Sve stranke u Beloj Palanci žele da se ova situacija što pre reši i da se uvede privremeni organ.

Sa tom situacijom upoznato je i rukovodstvo Srpske napredne stranke.

Upoznata je i Vlada sa tim. Očekujemo da će to biti urađeno u što kraćem roku - kaže Simić.

Podsetimo, na izborima koji su održani 24. aprila najviše glasova dobila je lista SDS koju je predvodio Miljković, ali zbog brojnih nepravilnosti Upravni sud je poništio izbore i naložio održavanje novih.

Međutim, izbori nisu održani, jer je izborna komisija prvo odbila nalog za ponavljanje, a kasnije je istekao i zakonski rok.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: