Đaci i roditelji protestovali na magistrali

Regionalne vesti - Utorak 15.09.2015 - 09:19

Učenici aleksinačkog sela Draževac nemaju prevoz do škole. Opšina plaća autobuse do duplo udaljenije osmoletke.

Pešačenjem do škole iskazali nezadovoljstvo. Foto: D. Miljković Pešačenjem do škole iskazali nezadovoljstvo. Foto: D. Miljković

Roditelji tridesetak osnovaca iz aleksinačkog sela Draževca, čija deca ne pohađaju nastavu od početka školske godine jer im nije obezbeđen besplatan prevoz, odlučili su se na rizičan potez, zajedno sa decom pešače pet kilometara do škole u Donjoj Trnavi.

Oni su pešačili do škole i natrag po magistrali koja nije bezbedna za kretanje pešaka, a pogotovo dece. Direktor škole Marko Ristić kaže da njihova agonija traje od prošle godine zbog toga što nadležni ne mogu da se dogovore ko će učenicima plaćati prevoz autobusom.

Svesni da su deca podosta izgubila od nastave, roditelji su ih u ponedeljak otpratili do škole, u niškom selu Donja Trnava.

- Sa kolegama sam sačekao učenike kod "petlje", negde na oko pola puta. Ovo je svojevrsni bunt dece protiv apsurda sistema. Što se škole tiče, sa nestrpljenjem očekujemo da se pronađe rešenje - kaže direktor osnovne škole "Branislav Nušić" u Donjoj Trnavi Marko Ristić.

Draževac teritorijalno pripada Aleksincu, a opština je spremna da im na osnovu Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju obezbedi besplatan prevoz do seoske škole u Katunu. Problem je što roditelji ne žele da deca pohađaju tu školu jer je duplo udaljenija od škole u Trnavi, a đaci bi samo do autobuske stanice morali da pešače kilometar i po magistralom.

Problema je bilo i prošle školske godine, ali su se odazvali sponzori koji su finansirali prevoz đaka, jer je bilo obećanja da će se nadležni dogovoriti i pronaći rešenje.

NEĆE DA KRŠE ZAKON

- PLAĆANjEM prevoza đacima koji idu u nišku školu prekršili bismo zakon - kategorični su nadležni u aleksinačkoj lokalnoj samoupravi, a iste argumente potežu i iz Niša, takođe tvdreći nema osnova da plaća prevoz učenicima koji žive na teritoriji druge opštine. Inače, mesečno prevoz đaka košta 100.000 dinara.

Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: