Dimitrovgrad: Sirotinja pomaže nevoljne

Regionalne vesti - Ponedeljak 21.09.2015 - 09:00

U Dimitrovgradu uradili rebalans budžeta kako bi se što bolje nosili sa problemom izbeglica. Izdvojeno dva miliona. Svi komunalni sistemi rade da bi održali red na ulicama.

Foto: Večernje novosti, V.Ćirić Foto: Večernje novosti, V.Ćirić

Rebalansom inače skromnog budžeta, lokalna vlast u Dimitrovgradu izdvojila je dva miliona dinara za pomoć izbeglicama iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih bliskoistočnih zemalja. Gotovo svakodnevno iz susedne Bugarske se ovde sjati po nekoliko stotina nevoljnika, koje treba prehraniti i zbrinuti u bivšoj kasarni, koju sada koristi pogranična policija - kaže Zoran Đurov, predsednik opštine.

- U poslednjih mesec dana na teritoriju opštine pristigne bar 200 migranata dnevno. Pojačan je rad svih komunalnih preduzeća i službi, kako bi se higijena održala na pristojnom nivou. Sarađujemo sa Crvenim krstom, Domom zdravlja i drugim organizacijama koje su uključene u rešavanje problema i do sada smo sami finansirali sve troškove. Nailaze jesenji dani, kada će biti potrebno obezbediti dodatne uslove, što nećemo moći bez pomoći centralnih vlasti. Poslednjim rebalansom budžeta odvojili smo dva miliona dinara, međutim, pomoć nam je neophodna - naglašava Đurov, čelnik opštine koju mnogi nazivaju vratima jugoistočne Srbije.

Od masovnije pojave prvih izbeglica, Dimitrovgrađani su bukvalno na nogama u želji da pomognu ovim ljudima. U prodavnicama su mnogobrojni natpisi na arapskom, ovlašćeni prevoznici ih voze ka centralnoj Srbiji, ali je zanimljivo, da niko nije podigao cene u radnjama, odnosno nisu pokušali da zarade na tuđoj nevolji. Goran Ristić iz firme "Jeremić prevoz", kaže da cena karata nije podignuta ni za jedan dinar.

- Cena karata je uobičajena, a putnicima naplaćujemo isključivo u dinarima. S obzirom na to da Dimitrovgrad nema autobusku stanicu, narednih dana ćemo se pobrinuti da im obezbedimo neku prostoriju gda mogu da se odmore i ugreju dok ne odu dalje - kaže Ristić.

Katarina Stančev jedna od prodavačica, kaže da su i cene u radnjama iste kao i pre ove navale i da izbeglice uglavnom kupuju ribu i riblje konzerve.

Migranti, pak, kažu da su ovde naišli na dobar prijem, da se to vidi na svakom mestu, za razliku od onoga što su preživljavali kod suseda u Bugarskoj.

- Kada nas je njihova policija sustigla u nekom selu nadomak granice, tukli su nas kao stoku. Meni su uzeli sav novac, mobilni i još neke stvari. Ne mogu da razumem takvo ponašanje. Ovde u Srbiji je sve drugačije - tvrdi jedan momak koji kaže da se zove Esam Karim.

PRELAZ
Najveći broj izbeglica preko srpsko-bugarske granice prelazi kod staroplaninskih sela Krivodol, Kamenica, Senkokos, u Zabrđu, ali i kod Petačinaca i Iskrovaca na drugoj strani dimitrovgradske opštine, koja je jedna od najsiromašnijih u Srbiji.

Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: