Dva naprednjaka krše zakon

Regionalne vesti - Subota 04.07.2015 - 18:02

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da su dva funkcionera Srpske napredne stranke iz Niša prekršila antikorupcijski zakon.

foto: prtsc B92/OK Radio foto: prtsc B92/OK Radio
 
Smena gradskog većnika Srđana Aleksića preporučena je zbog sukoba interesa, a direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana zbog nepotizma.
 
Međutim, neki od niških naprednjaka kažu da neće glasati za smenu ovih funkcionera i da odluke Agencije nisu obavezujuće. 
 
Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je smenu Srdjana Aleksića jer je kao advokat zastupao stranke u sudskim postupcima protiv javnih preduzeća čiji je osnivač grad, ali, istovremeno, sa funkcijom gradskog većnika, kao advokat, zastupao i javna gradska preduzeća. 
 
Aleksić tvrdi da je radio po zakonu. Ne smatra preporuku Agencije obavezujućom. 
 
I Milorad Jerkan, čija je smena zatražena jer je kao direktor Doma zdravlja zaposlio sina, kaže da je ispoštovao zakon. 
 
Nije želeo pred da govori do odluke Upravnog suda, ali nam je rekao da po Ustavu i njegov sin ima pravo da radi kao lekar. 
 
I pored insistiranja odbornika opozicije, niški parlament još nije aspravljao o preporukama Agencije. 
 
Šef odborničke grupe naprednjaka kaže da ih neće podržati. 
 
Iz vrha stranke poručuju da zakon mora da se poštuje. 
 
I opozicija i lokalni antikorupcijski forum ovakvo ponašanje odbornika vladajuće većine ocenjuju kao zloupotrebu moći i nepoštovanje zakona. 
 
Funkcioner SPS-a, gradski većnik Žarko Ranković, smatra da je ostavka lični i moralni čin. 
 
Rok da se odbornici odluče o smeni Aleksića i Jerkana ističe krajem jula, a još se ne zna da li će i kada biti zakazana sednica SG sa tim dnevnim redom. 
 
Agencija za borbu protiv korupcije je u decembru predložila i smenu zamenika predsednika Skupštine grada Nenada Stankovića, za kojeg je takođe utvđeno da je u sukobu interesa. Odbornici SG su glasali protiv, uz obrazloženje da preporuka Agencije nije obavezujuća. 
B 92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: