Dve trećine niških studenata želi u inostranstvo

Regionalne vesti - Četvrtak 10.09.2015 - 10:25

Dve trećine niških studenata želi da “trbuhom za kruhom” ode u Nemačku, SAD, Španiju i Norvešku, pokazalo je istraživanje Kancelarije za dijasporu Grada Niša.

Ostali bi u Srbiji, ako bi imali bolje mogućnosti za posao. Foto: Freeimages.com Ostali bi u Srbiji, ako bi imali bolje mogućnosti za posao. Foto: Freeimages.com

Ipak, većina studenata bi ostala u Srbiji kada bi imali bolje uslove života i mogućnosti za posao.

U anketi koju je sprovela Kancelarija zajedno sa Omladinskim centrom za demokratiju, učestvovalo je 597 studenata Univerziteta u Nišu, sa ciljem da se utvrdi koliko njih želi da ode van zemlje, ali i koji su razlozi i prepreke da odu.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 97 % ispitanika putovalo van zemlje, dok je 13 % živelo duže od mesec dana u inostranstvu.

Međutim, kako kažu, zabrinjavajuć je rezultat da čak 63 odsto ispitanika razmišlja o odlasku iz zemlje.

"Najveći broj njih je rekao da bi najradije otišli da žive u Nemačku, SAD, Španiju i Norvešku i to pre svega zbog toga što smatraju da su tamo bolji standard i uslovi života, veća mogućnost za nalaženje posla u struci i mogućnost sticanja kvalitetnijeg obrazovanja" navode iz Kancelarije.

Međutim, većina studenata je odgovorila da bi, i pored želje da odu odavde, u Srbiji ipak ostali ukoliko bi mogli lakše da pokrenu sopstveni biznis ili nađu posao za jednog bračnog druga, i ako bi imali bolji standard i mogućnost da obavljaju stručnu praksu.

Čak, pokazuju rezultati, većina bi u inostranstvu želela da bude maksimalno pet godina, nakon čega bi se najradije vratili u Srbiju.

Ipak, nešto više od petine ispitanika ne bi želelo da ostane u kontaktu sa Srbijom nakon što ode iz zemlje, pišu Južne vesti.

B92, Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: