Etanol prodaju kao rakiju

Regionalne vesti - Petak 27.03.2015 - 09:04

Dok se kvalitetna rakija sastoji od mnogo jedinjenja od kojih potiče njen ukus i miris i koja mogu biti i lekovita, na pijacama u Nišu i okolini se prodaju i rakije koje ne samo da nisu voćnog porekla, već su neke od njih proste smeše razblaženog etanola i aroma, upozoravaju stručnjaci.

foto: wikimedia.org foto: wikimedia.org


Hemičari predvođeni profesorom Nikom Radulovićem sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, nedavno su ispitali oko 300 rakija nabavljenih od poznanika i rođaka koji ih prave “za prodaju ili svoju dušu”, a dosta uzoraka su, kako kažu, kupili i na pijacama u Nišu, Leskovcu i Svrljigu.

I dok su rakije nabavljene od proverenih proizvođača bile pune isparljivih aromatičnih jedinjenja voćnog porekla, one sa pijace, kako kažu naučnici, dale su šokantne rezultate.

Umesto velikog broja jedinjenja koja smo nalazili u uzorcima “prave” rakije, u oko 10 odsto uzoraka pijačne rakije smo dobili skoro prazan hromatogram. To znači da je velika šansa da je neko prosto veštački pomešao alkohol sa vodom i dodao malo boje i arome, da zamiriše na neku voćku - kažu na PMF-u.

Osim prostim mešanjem etanola, koji se može kupiti u apotekama, i voćnih aroma, falsifikovana rakija se može dobiti i vrenjem kukuruza, pirinča i drugih proizvoda koji nisu voćnog porekla, kojima se dodaju šećer i razne arome. Međutim, kažu stručnjaci, sastav takve rakije teško da može da bude i blizu tako složen kao one prave.

Falsifikovana rakija nije štetna, sem ako ne sadrži neku ekstremno toksičnu supstancu poput metanola. Ipak, onaj ko je prodaje svakako vara. Ukus, miris, ali i lekovita svojstva koja mnoga alkoholna pića imaju kada se konzumiraju u manjim količinama potiču upravo od tih specifičnih hemikalija. Kada ih nema to je skoro kao da pijete razblaženi obični etanol - objašnjavaju hemičari.

Juzne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: