Gojkoviću i Alenu nagrade Nišvila

Regionalne vesti - Nedelja 16.08.2015 - 13:05

Džez muzičar Duško Gojković dobitnik je nagrade „Car Konstanin“ za doprinos razvoju džeza, dok je vođi „San Ra Arkestra“ Maršalu Alenu dodeđeno priznanje „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim vrstama muzike na Festivalu džeza u Nišu.

Zatvaranje festivala u nedelju uveče. Foto: nisville.com Zatvaranje festivala u nedelju uveče. Foto: nisville.com

Umesto klasičnih koncerata, treće večeri „Nišvila“ dominirali su šou-programi, a većina izvođača prvi put je došla u Srbiju, prenosi Tanjug. Duško Gojković je nastupio bez najavljenog bugarskog pijaniste Milčeta Levieva koji je izostao zbog bolesti, pa je Gojković u pratnji „Big benda“ RTS-a njemu u čast odsvirao Summertime.

Leviev je, pored Gojkovića, takođe ovogodišnji dobitnik nagrade „Car Konstanin“ za doprinos razvoju džeza.

Nagrada „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim vrstama muzike pripala je 92-godišnjem Maršalu Alenu vođi „Sun Ra arkestra“. Maršal je prvi muzičar u svetu koji je promovisao afričku muziku u zapadnom svetu i dao joj umetnički karakter.

U godini kada „Nišvil“ obeležava dve i po decenije postojanja, na glavnu binu izašao je holandski "Jazz Connection", jedan od najpopularnijih evropskih džajv-sving sastava. Reč je o vodećem bendu iz zemlje koja je decenijama unazad najveći rasadnik kvalitetnih diksilend i džajv sastava.

Bila je tu i britanska džez-soul i bluz-folk kantautorka Tami Pejn koja je prvi put pred srpskom publikom. Predstavila je album Viva Outsider.

Veče je zatvorio Marčelo koji je izveo najbolje numere sa svojih pet albuma.

Na zatvaranju „Nišvila“, u nedelju uveče, nastupiće brojni izvođači među kojima i Amira Medunjanin čiji koncert je najavljen kao omaž slavnoj džez pevačici Bili Holidej.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: