Gruevski, do poslednjeg daha

Regionalne vesti - Subota 16.05.2015 - 20:49

Makedonski premijer Nikola Gruevski ističe da nema nameru da podnese ostavku uoči sutrašnjeg velikog skupa opozicije, koja ga optužuje za korupciju i traži njegovu ostavku.

Foto: Beta/AP Boris Grdanoski Foto: Beta/AP Boris Grdanoski

Dan uoči najavljenih velikih protesta opozicije u Skoplju, premijer Nikola Gruevski naglašava da nema nikakvu nameru da podnese ostavku ili da prihvati prelaznu vladu, prenosi Beta.

Makedonski premijer je za televiziju Sitel rekao da je neophodno pronaći rešenje za političku krizu u zemlji i to rešenje treba da bude u skladu sa željom građana izraženom na poslednjim izborima.

Gruveski je na vlasti od 2006. godine i ponovo je izabran na prevremenim parlamentarim izborima u aprilu.

- Ostavka bi bila kukavički čin - kaže makedonski premijer i dodaje da se iza opozicije i njenog lidera Zorana Zaeva nalaze "strane obaveštajne službe" koje žele da se on povuče s funkcije.

- Neće biti rešenja krize nasiljem, kao što su to neki planirali. Pronaći ćemo rešenje - naglašava Gruevski.

Pristalice i protivnici vlade Nikole Gruevskog već se danima spremaju za najavljene velike skupove u centru Skoplja, posle kojih će biti izvesnije koja će snaga prevagnuti u već mesecima dugoj borbi za primat na tamošnjoj političkoj sceni.

Opoziciona Socijaldemokratska stranka, kojoj su se, u međuvremenu, pridružile brojne manje stranke, nevladine organizacije i udruženja studenata, proteste protiv Gruevskog počinje u nedelju, kada će u Skoplje, bar prema najavama, doći "pola Makedonije".

Demonstranti, njih bar 4.500, najavili su da će na ulicama ostati sve dok Gruevski ne ode sa vlasti.

Jednako masovan skup najavljuje i vladajući VMRO-DPMNE, na čijem se kontramitingu u ponedeljak očekuje 100.000 ljudi, što suštinski predstavlja pokazatelj da se Gruevski neće lako odreći vlasti.

RTS

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: