Grupi radnika Prvog maja otpisana dugovanja

Regionalne vesti - Petak 11.09.2015 - 09:05

Grupi od oko 80 bivših radnika "AHA Mure Prvi maj" u Pirotu, koja je u stečaju, biće otpisan deo dugovanja za usluge "Vodovoda" i "Komunalca".

Računi stižu, a radnici n emogu da ih plate. Foto: Freeimages.com Računi stižu, a radnici n emogu da ih plate. Foto: Freeimages.com


Njima će biti omogućen i reprogram duga "Toplani" za grejanje, odlučeno je danas na sastanku predsednika opštine, radnika i direktora komunalnih preduzeća.

Predsednik Inicijativnog odbora radnika "AHA Mura Prvi maj" u stečaju Novica Andrejev rekao je agenciji Beta da je ovo konkretna pomoć za grupu radnika koja je posebno ugrožena.

"Ovaj zahtev podneli smo u junu i sada smo naišli na razumevanje lokalne samouprave i ovih javnih preduzeća i na sastanku postigli konkretan dogovor", rekao je Andrejev.

"JP 'Vodovod i kanalizacija' će za 33, a 'Komunalac' za 35 najugroženijih radnika otpisati dugovanja zaključno sa 31. decembrom prošle godine, a za ovu godinu biće im omogućen reprogram duga. Ovaj spisak radnika je predat nadležnim službama u ovim javnim preduzećima i očekujemo da se to što pre realizuje", kazao je Andrejev i dodao da će "Toplana" omogućiti reprogram duga petorici radnika.

Kako je naveo, iako ovo nije veliki broj radnika kojima se pomaže na ovakav način, svaka pomoć bivšim radnicima fabrike je dobrodošla.

"U odnosu na 1.300 radnika koliko je radilo, ovo nije veliki broj radnika, ali je svako imao mogućnost da preda taj zahtev. Inicijativni odbor je sve to koordinirao i predao opštini. Znamo da smo u teškoj situaciji i da nam svaka pomoć znači. Voleli bismo da se i država oglasi i ponudi pomoć oko oslobadjanja plaćanja računa za pojedina javna preduzeća", rekao je Andrejev.

On je dodao da računi stalno stižu, ali da radnici ne mogu da ih plate jer su ostali bez radnih mesta i redovne zarade i da pojedini radnici dobijaju i tužbe za neplaćene račune.

"Direktori ovih javnih preduzeća su na sastanku pokazali razumevanje za naše probleme. Znaju da nama treba mnogo više nego što je ova pomoć. Ostali smo ostali bez radnih mesta i bez budućnosti jer je firma otišla u stečaj. Nama bi više značilo da dođe ozbiljan kupac i uposli preko 1.000 radnika nego bilo šta drugo", kazao je Andrejev.

Zaposlenima u ''AHA Muri Prvi maj'' je posle uvođenja stečaja, prestao radni odnos i oni su se prijavili Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Pirot kako bi ostvarili pravo na novčanu naknadu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: