Hitna sednica niške Skupštine

Regionalne vesti - Sreda 04.03.2015 - 15:50

Predsednik parlamenta u Nišu Mile Ilić sazvao je za sutra hitnu sednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda - izmena odluke o zaduženju grada.

Odbornici u skupštinskim klupama zbog jedne tačke; Foto: Arhiva JV Odbornici u skupštinskim klupama zbog jedne tačke; Foto: Arhiva JV

U pozivu koji je prosleđen odbornicima stoji da se sednica saziva na zahtev Gradskog veća Niša koje mora da unese određene izmene u odluku o zaduživanju koja je usvojena na poslednjoj sednici niške Skupštine.

Kako je pojasnio gradonačelnik Niša Zoran Perišić, razlog za hitnost je ponuda Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

- EBRD je ponudio Gradu povoljnije uslove za zaduživanje od onih koje su ponudile komercijalne banke. Ova banka ne podleže Zakonu o javnim nabavkama i mi ćemo uraditi određene izmene kako bi uspeli da ostvarimo saradnju s njima - rekao je Perišić.

Gradonačelnik je pojasnio da se povoljnost ogleda u kamati. Naime, komercijalne bake su do sada nudile do 5 odsto kamate, dok je EBRD spreman da ponudi kredit sa kamatom od 3 odsto.

- Tri prema pet nije dvostruko, ali blizu toga i radi se o povoljnijem aranžmanu za grad. Ne mislim povoljnije sada, već za 10 godina i to je nešto u čemu će uživati i oni koji tada vode grad - rekao je Perišić.

Ranijom odukom je predviđeno da Grad uzme 2 milijarde dinara kredita, ali EBRD neće moći da “pokrije” celu sumu, već će refinansirati jedan kredit i pozajmiti novac za određeni infrastrukturni projekat.

Njima ćemo ponuditi refinansiranje jednog zaduženja od 3,2 miliona evra i finansiranje izgradnje nekoliko kolektora. Ukupno bi trebalo 6 ili 7 miliona evra trebalo da ide preko ove banke - rekao je Perišić.

Podsetimo, 1,2 milijarde dinara trebalo bi da bude utrošeno za refinansiranje postojećih kredita, dok je 800.000.000 dinara planirano za brojne kapitalne projekte.

Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: