Isključena 23 autobusa s migrantima

Regionalne vesti - Četvrtak 20.08.2015 - 08:22

U akciji kontrole prevoznika koji voze migrante kroz Srbiju inspektori su noćas izrekli više od 200 prekršajnih prijava i isključena su 23 autobusa.

Pojedini prevoznici imaju linije samo za prevoz migranata. Foto: Goran Dimovski Pojedini prevoznici imaju linije samo za prevoz migranata. Foto: Goran Dimovski


"Pored kontrole linijskog i vanlinijskog prevoza azilanata kroz Srbiju, noćas smo kontrolisali i granični prelaz Horgoš, Kelebiju i administrativne prelaze Merdare i Končulj", rekao je Tanjugu pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukjture zadužen za inspekcijski nadzor Aleksandar Simić na graničnom prelazu Preševo.

On je kazao da će ministarstvo u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama kako bi azilanti mogli bezbedno da putuju kroz našu zemlju.

Inspektori su kontrolisali prevoznike i na autobuskoj stanici u Bujanovcu, gde veliki broj migranata sa Bliskog Istoka hvata autobus ka Beogradu.

Na primer, Niš-ekspres ima posebne polaske iz Bujanovca samo za prevoz migranata do Beograda, a karta košta 2.000 dinara.

"Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i inspekcija imaju zadatak da obezbede i povećaju bezbednost svih građana u linijskom i međunarodnom prevozu", rekao je Simić na autobuskoj stanici u Bujanovcu dodajući da oko dve hiljade migranata dnevno uđe u Srbiju na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

On je rekao da velike grupe migranata koriste autobuski prevoz na putu ka Beogradu.

"Mi smo odgovorna država i odgovorno ministarstvo i zato sam ja u noćnoj kontroli, da se uverim da ovi ljudi imaju potpunu bezbednost u prevozu. Obavili smo kontrolu svih autobusa, kako bi bili potpuno sigurni da su azilanti bezbedni na putu", rekao je Simić.

On je poručio da će to minsitarstvo omogućiti bezbedan prevoz migranata na njihovom dugačkom putu.

"Gledali smo u Bujanovcu da li prevoznici imaju dozvolu za prevoz putnika koju izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da li imaju sklopljene ugovore ako se radi o vanlinijskom prevozu. Cilj je da bezbednost azilanata bude na prvom mestu", naveo je Simić.

Kontrolisana su i druga vozila kojima ne mogu da se prevoze migranti, a to su automobili, kombi vozila, a proveravana je i tehnička ispravnost autobusa.

Na administrativnom prelazu Končulj zatečena su tri strana prevoznika iz Albanije koja su vršila transport odnosno prevoz robe i putnika u Srbiji na način koji nije dozvoljen po novom Zakonu o transportu u drumskom saobraćaju.

"Njima je početna stanica bila Beograd, a vozili su za Peć, što je za nas teritorija države Srbije i zato su odgovorna lica privedena javnom tužilaštvu i podneta je prijava za privredni prekšaj tužilaštvu u Nišu", kazao je Simić.

Za ovaj prestup su kazne za vozače od 30.000 do 120.000 dinara, a za privredne subjekte od 400.000 do 800.0000 dinara.

Ministarstvo podseća prevoznike da su pooštrene sankacije za nelegalan prevoz putnika i stvari, da iznose od 50.000 do 100.000 dinara, kao i da se na osnovu odluke suda oduzima vozilo.

Migranti kada pređu srpsku granicu kod Preševa moraju da se prijave u prihvatnom centru u tom mestu gde dobijaju dozcvolu za boravak u Srbiji u trajanju od 72 sata, nakon čega moraju da produže boravak za narednih 72 sata sve dok su u Srbiji, a što mogu učiniti u bilo kom od pet prihvatnih centara u Srbiji.

Taksisti mogu iz svog mesta da prevoze bilo gde u zemlji migrante, s tim da ako ih ne vraćaju nazad moraju da skinu tablu i da se vrate prazni.

Migranti iz prihvatnog centra u Preševu uglavnom vozom putuju ka Beogradu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: