Izgradnja “Novog Niša” kasni godinama

Regionalne vesti - Ponedeljak 14.09.2015 - 16:15

Kada će na prostoru bivše niške kasarne "Bubanjski heroji" početi izgradnja stambeno-poslovnog i unverzitetskog kompleksa "Novi Niš" pitanje je na koje nije moguće dobiti odgovor, jer investitor iz SAD ne želi da saopšti ni približan datum početka radova.

Investitor ne želi da saopšti datum početka gradnje. Foto:N1 Investitor ne želi da saopšti datum početka gradnje. Foto:N1

Predstavnici američke kompanija "Clean earth capital Serbia”, koja je pre skoro četiri godine kupila zemljište kasarne i najavila gradnju kompleksa, ne žele da daju nikakve informacije za medije, već za sva obaveštenja novinare upućuju na Fejsbuk stranicu "Novi Niš Project".

Ta stranica sadrži dosta korisnih informacija koje se odnose na izgled budućeg stambeno-poslovnog kopleksa (pored onih koji se odnose i na različita dešavanja i koncerte u Nišu), ali ne sadrži ni makar približan datum početka radova.

Kompanija "Clean earth capital Serbia" zemljište bivše kasarne površine 15 hektara kupila je decembra 2011. godine za milion i po evra, a osim parama, američka kompanija tu lokaciju treba da plati i u naturi, i to sa 21.000 kvadrata stambenog prostora. Upravo taj stambeni prostor grad treba da preda Vojsci Srbije kao nadoknadu za ustupljenu lokaciju.

Kompanija "Clean earth capital Serbia" je postavljanje temelja kompleksa, označenog kao najveći projekat u oblasti nekretnina na jugu Srbije, najavila još za sredinu 2012. godine, dok je završetak radova planiran za period od osam do deset godina, od dana postavljanja temelja. U nekoliko navrata kasnije govorilo se o skorom početku gradnje, ali najave nisu realizovane.

U poslednjoj izjavi datoj lokalnim medijima u Nišu prošlog leta, direktor američke kompanije Filip Bej kašnjenje početka radova obrazložio je "kompleksnosnošću projekta i pripremnih radova".

Bej je tada najavio da će u prvom tromesečju 2015. godine godine biti izgrađeno nekoliko stambenih zgrada, kuće u nizu i zgrada za sportski klub.

Nišlije su, međutim, svedoci da se na prostoru nekadašnje kasarne još ne grade stambene zgrade i kuće, i da čak na tom prostoru ima i dalje vojnih objekata.

Načelnik Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović potvrdio je za agenciju Beta da ne postoje planske i urbanističke prepreke za gradnju kompleksa na prostoru bivše kasarne "Bubanjski heroji".

"Urbanistički projekat 'Novog Niša' koji je uradila kompanija 'Clean earth capital Serbia' ranije je usvojen i odobren, a ove godine je usvojen njen zahtev za preparcelaciju zemljišta. Taj zahtev je usvojen u roku od samo par dana i omogućava izgradnju po segmentima", ; kazao je Mihajlović.

Prema prvobitnim najavama, američka kompanija bi u izgradnju "Novog Niša" trebalo da uloži oko 60 miliona evra.

Planirano je da kompleks sadrži savremeni biznis centar, hotel, stambene objekte površine oko 100.000 kvadrata, šoping centar, vodeni park, sportske terene, bazen, zgradu univerziteta, studentski dom, luksuzne apartmane i bolnicu.

N1, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: