Jedina hladnjača u Merošini u stečaju

Regionalne vesti - Četvrtak 25.06.2015 - 11:34

U jedinoj hladnjači u merošinskom kraju, poznatom po oblačinskoj višnji, pred sam početak berbe proglašen je stečaj. Merošinski voćari višnje prodaju hladnjačama iz Osečine, Šapca, Leskovca, Kuršumlije, a 13 radnika koji su u "Voćaru" ostali do samog kraja ipak se nada da će firma opstati.

Foto RTS Foto RTS

Umesto da hladi voće, merošinska hladnjača ledi žile nekolicini radnika koji su verovali da će stečaj biti izbegnut. Slavoljub Jovanović punih 30 godina svakodnevno tu dolazi na posao, a prethodnih dana ulazi u prazne hale, sa strepnjom.

"Nadao sam se da će firma da se proda, ili renovira, da oživi na neki način, i nisam uzeo socijalni program, a sad je otišla u stečaj", kaže Slavoljub Jovanović.

U sličnoj je situaciji i ostalih dvanaestoro radnika koji nisu prihvatili socijalni program pre nekoliko meseci, nadajući se oporavku hladnjače, ali i verujući da će i u slučaju proglašenja stečaja moći da računaju na otpremnine.

"Imali smo obećanja iz ministarstva i Vlade republike da ćemo dobiti ako slučajno ne možemo da radimo, sredstva za socijalni program, ali to se nije dogodilo. I sad smo evo ostali bez ičega, i bez otpremnine. Opština je nerazvijena, skoro 70 odsto je nezaposleno, nemamo kud, ostali smo da sačuvamo radna mesta", kažu zaposleni.

Gašenjem "Voćara" koji je svojevrmeno preradjivao po hiljadu vagona voća, Merošina ostaje bez jedine hladnjače, i to u jeku berbe višanja koja je ovde zasadjena na više od dve hiljade hekatara i gotovo da nema domaćinstva koje ih ne uzgaja. Zato su ovde i verovali u opstanak hladnjače.

"Prema našim saznanjima bilo je više zainteresovanih firmi za kupovinu "Voćara" i polagali smo sve nade u to", kaže Katica Stojanović, bivši direktor "Voćara".

Stečajni upravnik bio je poslovno odsutan, ali je u telefonskom razgovoru za RTS rekao da će se o sudbini "Voćara"- bankrotstvu ili planu reorganizacije, znati više posle izjašnjavanja poverilaca.

U međuvremenu, radnici su se obratili Vladi Srbije nadajući se ipak otpremnini za koju su izračunali da bi iznosila ukupno 6,6 miliona dinara koji za njih znače razliku između narodne kuhinje i prilike za dostojanstven život.
 

RTS

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: