Kradu struju, tuku merače

Regionalne vesti - Nedelja 15.06.2014 - 10:20

Posebne ekipe za kontrolu mernih mesta leskovačke „Elektrodistribucije“ prošle godine otkrile su neovlašćenu potrošnju oko šest miliona kilovat-sati struje što je oko jedan odsto ukupno prodate energije na području ovog distributivnog preduzeća.

Ilustracija Ilustracija

U tom periodu utvrđeno je da je oko 450 domaćinstava i desetak pravnih lica, prema procenama, ukralo više od 40 miliona dinara. Prilikom kontrola česti su i incidenti u kojima potrošači fizički nasrću na osam montera i još nekoliko radnika u službi podrške.

Slomljen nos, povrede glave, potres mozga, izbijeni zubi, opekotine, ožiljci, paljenje privatnog automobila jednog od radnika, pretnje i uvrede epilog su intenzivnih kontrola krađa struje na području ovdašnje „Elektrodistribucije“.

- Tek u poslednje vreme su za krađu struje izrečene neke bezuslovne kazne zatvora. Oni koji neovlašćeno koriste struju su do sada uglavnom kažnjavani uslovno ili neadekvatno učinjenom delu, da ne govorimo o sankcijama za napade na naše radnike - rekao je Nebojša Stanković, portparol leskovačke „Elektrodistribucije“.

On ukazuje na to da bi ekipama za kontrolu, ali i radnicima angažovanim na isključenjima i drugim poslovima, rad bio mnogo lakši ukoliko bi dobili status službenih lica, jer bi tada mogli da traže asistenciju policije, a i građani bi se teže odlučivali za napad kada primete da su uhvaćeni u krađi ili kada pokušavaju da spreče isključenje zbog duga.

Potrošači na području leskovačke „Elektrodistribucije“ struju najčešće kradu prevezivanjem kablova pre strujomera, oslabe kleme na strujomeru, koriste magnete, snimke iz svoje medicinske dokumentacije i druga pomagala.

Svega desetak posto ukradene struje se i stvarno naplati.

NAJEFIKASNIJA ZAŠTITA

NAJBOLjI način da se distributivna preduzeća zaštite od krađe su merna mesta na električnim stubovima, ali to traži velika ulaganja. Zbog toga se strujomeri izmeštaju na bandere najpre u onim mestima gde je krađa uzela maha, a u distribuciji kao primer za to navode selo Pečenjevce.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: