Kriminal u lovištima: Ubijanje iz zabave

Regionalne vesti - Sreda 02.09.2015 - 09:48

U lovačkim udruženjima u Srbiji tvrde da je krivolov organizovan oblik kriminala i da se teško otkriva, a na pitanje da li su članovi njihovih udruženja umešani u te aktivnosti, imaju različite odgovore. Svakako, podvlače, krivolovci narušavaju ugled poštenim lovcima.

Srpska divlječ na stranim trpezama. Reuters/C.P. Srpska divlječ na stranim trpezama. Reuters/C.P.

- Svako ko kaže da u njegovom lovištu nema krivolova, laže. Moguće ga je kontrolisati, ali mi nemamo sredstava, a država se ne angažuje dovoljno. Slabo ko vidi koliko štete se nanosi lovom vrsta koje su zaštićene ili van lovne sezone - kažu u Lovačkom udruženju Niš.

U Lovačkom udruženju Ljubovija ocenjuju da je teško utvrditi u kojoj meri postoji krivolov u Srbiji, a još teže uhvatiti nekoga na delu.

- Krivolov je mnogo više zastupljen u opštinama koje su blizu granica - ističu oni.

U Lovačkom udruženju Pirot podsećaju da je krivolova uvek bilo, a da je sve vreme bio problem kako ga kažnjavati.

- U odnosu na period devedesetih godina krivolov je smanjen jer je zakon dosta strog, i lovočuvari i članovi društva se više angažuju na održavanju discipline i poštovanju zakona. S druge strane, i tehnologija je naprednija, pa teško možemo dokazati krivolov osim ako nekoga ne uhvatimo na delu, odnosno na licu mesta kako krši zakon - kažu predstavnici ovog udruženja.

U Ljuboviji ističu da njihovi članovi nisu uključeni u nelegalne aktivnosti, te da su apsolutno sigurni u njihovu savesnost. U Pirotu su zabeležene situacije da su njihovi članovi bili učesnici krivolova, ali naglašavaju da su takvi kažnjeni, udaljeni iz udruženja i platili su velike novčane kazne.

- Jednom smo imali situaciju da je jedan član zloupotrebio lovište i ubijao zabranjene vrste iz čiste zabave. Međutim, iako smo pokrenuli krivični postupak, pet godina kasnije ništa nije rešeno, niti je on kažnjen. Time se narušava ugled poštenih lovaca - kažu u Lovačkom udruženju Niš.

Vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: