Kroz Preševo dnevno prođe 600 izbeglica

Regionalne vesti - Ponedeljak 29.06.2015 - 13:39

Sekretar opštinskog Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi izjavio je da kroz Preševo svakodnevno prolazi od 400 do 600 izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Najmanje polovina njih se obrati Crvenom krstu za pomoć u hrani, higijeni ili smeštaju.

Haljimi je za agenciju Beta rekao da se sve izbeglice koje se obraćaju Crvenom krstu za sada smeštaju u dva šatora koja se nalaze između policijske stanice i gradskog stadiona, ali da očekuje da će već od sutra ti šatori biti premešteni kod zgrade Duvanske industrije u Preševu, koju Vlada Srbije uz podršku UNHCR-a priprema za prihvatni centar za migrante.

"Za sada nisam dobio zvanično obaveštenje na koji način će ta zgrada biti spremljena za prihvat izbeglica, da li će u njoj biti i kreveta za spavanje, ali će šatori u kojima su i do sada smeštane izbeglice biti premešteni ispred Duvanske industrije u naselju Železnička stanica i u njima će i dalje moći da borave izbeglice koje nam se javljaju za pomoć", kazao je Haljimi.

On je naveo da Crveni krst u Preševu gotovo svakodnevno obezbeđuje hranu, vodu i higijenu za izbeglice koje mu se obraćaju za pomoć.

Od početka juna, za koji u Crvenom krstu Srbije navode da je bio i početak velikog talasa izbeglica koji u Srbiju dolaze iz Makedonije, kroz Preševo je prošlo na hiljade ljudi koji dolaze u najvećoj meri iz Sirije, Iraka, Avganistana i Eritreje, a kojima je Srbija u najvećoj meri usputna stanica na putu ka zapadnoevropskim zemljama u kojima nameravaju da traže azil.

B92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: