LE: Eksplodirao kotao u školi

Regionalne vesti - Utorak 17.01.2017 - 07:57

Parni kotao eksplodirao je u ponedeljak nešto pre 7 sati i razneo deo krova na kotlarnici koja se nalazi pored zgrade Hemijske škole. Povređenih nema, ali je svih 800 učenika zbog hladnih radijatora vraćeno kućama, "piše Blic".

U vreme eksplozije, srećom, nije bilo đaka; FOTO: Flickr U vreme eksplozije, srećom, nije bilo đaka; FOTO: Flickr

Direktor škole Tane Kurtić kaže da se havarija dogodila nešto pre 7 časova dok su u školi bili samo pomoćni radnici.

- Do havarije je došlo u kotlu peći marke „Eko start“ iz Knjaževca. Nije došlo do velikog oštećenja krova, samo su se crepovi pomerili.

Obavestio sam Školsku upravu, a danas ću, nadam se, naći hitno rešenje s lokalnom samoupravom - kaže Kurtić i dodaje da je kotao kupljen pre 3 godine i da mu je garantni rok istekao pre godinu dana.

Svih 500 učenika vraćeno je kućama zbog hladnih radijatora.

Od siline eksplozije, parni kotao, težak preko tone, izmešten je iz ležišta i odleteo dva metara, udarivši u zid. Sa sobom je povukao cevi i pokidao ih.

Sve što je bilo oko kotla je polomljeno, a krov na prostoriji ispred je skoro odleteo u vazduh.

Izvor „Blica“ kaže da je ložač primetio da iz kotla curi veća količina vode, da je shvatio da nešto nije u redu i brzo istrčao iz kotlarnice, pa je sreća što nije došlo do ljudskih žrtava.

- Posle toga je usledio jak prasak - priča naš sagovornik.

U školskom dvorištu se i 4 sata kasnije osećao neprijatan miris.

Kurtić objašnjava da je je formirana tročlana komisija od mašinskih inženjera koji će ipsipitati uzroke velike havarije, kao i predstavnici samog proizvođača.

- Mora da se utvrdi u kom stepenu je ošetećenje i dali je totalno pokvaren kotao i dali može havarija da se sanira – ističe Tanić.

Jedan od stručnjaka, koji je zahtevao anonimnost, pretpostavlja da je do eksplozije došlo najverovatnije zbog zamrzavanja vode u cevima.

- Bio je vikend pa je pitanje da li se ložilo, odnosno, dali je neophodna temperatura održavana u cevima. Ložač je izjavio da je ložio, ali je potrebna dodatna analiza - priča naš sagovornik.

Dok se situacija sa kotlom ne reši, za učenike iz 12 odeljenja nastava će se odvijati u OŠ „Petar Tasić“, a za preostale iz 7 odeljenja u Poljoprivredonj školi.

Blic, Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: