LE : Grad visokoobrazovanih kasirki

Regionalne vesti - Utorak 10.06.2014 - 10:17

Leskovački diplomci posao u svom gradu uglavnom nalaze u trgovinama i kafićima. Pa tako u samo jednom marketu za kasom rade diplomirani ekonomista, diplomirani tehnolog i učiteljica, dok u popularnom kafiću radi profesorka engleskog.

Recituje nervoznim mušterijama (Foto: Blic) Recituje nervoznim mušterijama (Foto: Blic)
- To je naša realnost. Možemo da plačemo nad njom, ali suze nam neće pomoći jer posla u struci nema – kazala je Marija, diplomirani ekonomista, inače.
 
U drugoj prodavnici kao trgovac radi Dragana J. profesor književnosti koja nikada nije dobila posao u struci, ali zato recituje nervoznim mušterijama svetsku i domaću poeziju.
 
- Kada vidim nervozan bračni par, prepirku ispred kase, recitujem im “Nokturno” Federika Garsije Lorke, a kupcu koji nas grdi zbog cena Šantićevu “Ostajte ovdje”. Decu kojoj roditelji nisu u stanju da ispune sve želje umirujem stihovima Čika Jove Zmaja – priča kasirka.
 
Profesori rade i u jednom od popularnih leskovačkih kafića - kao šankerica i konobarica rade sestre Ilić, od kojih je jedna diplomirala na DIF-u, dok je druga profesor engleskog.
 
- Na tržištu rada nije bilo nijednog profesora engleskog, ali i nijednog radnog mesta. Išla sam na zamene gde god su me zvali. Odjednom su prestali pozivi, a meni je bilo blam da od roditelja tražim 100 dinara za izlazak – priča Ana Ilić koja je diplomirala je u roku i maštala da radi kao prevodilac u velikoj kompaniji.
 
Za njihovu diplomu niko ne mari, pa mladi Leskovčani kaojedinu opciju vide odlazak u inostranstvo, gde je isti posao koji rade u svom gradu bar plaćeniji.
 
JuGmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: