LE: Osakaćen i još tužen za klevetu!

Regionalne vesti - Subota 06.02.2016 - 12:40

Mesaru preduzeća "Mesokombinat" iz Leskovca Ljubiši Ristiću (39) mašina je otkinula tri prsta na radnom mestu. Po isteku bolovanja otpušten je s posla, a na zahtev poslovodstva podignut je optužni predlog za klevetu.

Ristić ostao bez prstiju na poslu; Foto: M. Ivanović Ristić ostao bez prstiju na poslu; Foto: M. Ivanović

Otac dvoje maloletne dece osakaćen je 18. avgusta 2010. dok je ugašenu senzorsku mašinu za punjenje salama i kobasica pripremao za rad.

Mašina se, kako su kasnije konstatovali inspektori rada, sama uključila i priklještila mu tri prsta leve ruke.

- Pola sata je moja ruka mlevena u toj mašini, pa su ortopedi odlučili da mi odstrane tri prsta dopola.

Kada sam se godinu dana kasnije, 4. avgusta 2011, vratio na posao, dobio sam otkaz jer nisam hteo da povučem tužbu kojom sam od preduzeća tražio 4,2 miliona dinara za nadoknadu materijalne štete i duševni bol.

Istog dana mi je uručen otkaz, koji sam odbio da potpišem.

Nekoliko dana kasnije dobio sam verziju rešenja sa mojim potpisom o sporazumnom raskidu radnog odnosa, sa datumom od 5. avgusta - priča ovaj radnik koji od tog dana nigde više nije mogao da dobije posao.

Potom je protiv vlasnika i zastupnika "Mesokombinata" Dragomira Ilića i Miloša Ilića podneo prijavu za mobing, koja je odbačena, i krivičnu prijavu za falsfikovanje njegovog potpisa, koja je takođe odbačena, ali je zato usledila krivična prijava vlasnika firme za klevetu protiv njega.

Ispostavilo se da Ristićev potpis jeste njegov, ali on tvrdi da je upotrebljen sa blanko potpisanog papira nekoliko godina ranije kada je potpisao ugovor o radu.

- Apelacioni sud je vratio moju tužbu na ponovno odlučivanje, pa je neizvesno koliko će dugo trajati moja borba za pravdu - jada se mesar, sa prvim stepenom invalidnosti, koji je od "Dunav osiguranja" preko firme dobio odštetu od 200.000 dinara.

Posla za njega nema jer u dosijeu stoji da za svaku eventualnu narednu povredu na radu poslodavac snosi odgovornost.

- Gde god se pojavim, poslodavci beže od mene kao đavo od krsta - veli Ristić.

Ministarstvo za rad je konstatovalo da mašina koja je Ljubiši "pojela" prste nije imala uputstvo za rad, pa je zabranilo njenu dalju upotrebu. Ona je potom rashodovana u delove.

I pored dva dana telefoniranja i molbi preko sekretarice, "Blic" nije uspeo da dođe do prozvanih vlasnika "Mesokombinata" Dragomira Ilića i Miloša Ilića.

Dobijali smo obaveštenja da su oni stalno na sastanku.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: