LE: Žrtve nasilja čekaju krevete

Regionalne vesti - Sreda 08.07.2015 - 21:56

Za opremanje nameštajem nove Sigurne kuće u Leskovcu donatori su do sada dali 84.500 dinara, ali to nije dovoljno kako bi se prve žrtve nasilja i uselile.

foto: Južne vesti foto: Južne vesti
Donatori su do sada poklonili ugaonu garnituru za dnevni boravak, trpezarijski sto i dvokrilni ormar, prenose Južne vesti.
 
Iz Centra za socijalni rad koji rukovodi Prihvatilištem za žene i decu žrtve nasilja apeluju na sve radne organizacije, privatne preduzetnike i ljude dobre volje da im doniraju pre svega krevete i stolice.
 
Neophodne su nam nove donacije. Ipak, sva ova sredstva do sada nisu dovoljna kako bi žrtve nasilja tu otpočele svoj život. Kreveti su nam najbitniji - kaže sociolog Vera Ratković.
 
Leskovačko Prihvatilište za žrtve nasilja je prvo u Srbiji koje je u potpunosti pokriveno video-nadzorom, a ova Sigurna kuća je trenutno i najbezbednija u Srbiji jer se nalazi svega desetak metara od glavne gradske policijske stanice.
 
U renoviranoj zgradi površine 250 kvadrata u isto vreme će moći da boravi 12 osoba. Žrtve nasilja će u njoj moći da ostanu punih 90 dana, nakon čega sledi društvena socijalizacija - objašnjava Vera Ratković.
 
Leskovačka Sigurna kuća smeštena je u zgradi bivšeg lista “Naša reč” koja je pod zaštitom  Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ovaj objekat je 2011. godine vraćen Gradu sudskim putem, a lokalna samouprava je u njegovu adaptaciju uložila 3,3 miliona dinara.
 
Inače, već 11 godina Utočište za žene i decu, koje postoji u okviru Centra za socijalni rad, funkcioniše tako što se žrtve nasilja smeštaju u iznajmljenim stanovima.
Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: