Leskovac i počasni građani

Regionalne vesti - Utorak 09.06.2015 - 09:13

Svako veće mesto u Srbiji ima bar jednog počasnog građanina, a B92 istražuje koliko oni zaista mogu da pomognu mestu u kome su dobili tu titulu.

foto:vecnamladost.com foto:vecnamladost.com
 
U poslednjih desetak godina za počasne građane gradova u Srbiji uglavnom birani političari.
 
U to se uklapa i Leskovac, gde su za počasne građane razna lokalna rukovodstva su do sada izabrala dva političara, sveštenika i naučnika.
 
Kada je pre godinu i po dana za počasnog građanina izabran premijer Aleksandar Vučić, on je Leskovčanima obećao dolazak velikog investitora. 
 
"Uveren sam da ćete 2014. imati otovrenu još jednu veliki fabriku u Leskovcu. Razgovarali smo sa tri investirora da ulože novac u Leskovac“, rekao je tada premijer Aleksandar Vučić. 
 
Poznati političar na jugu Srbije Živojin Stefanović koji je učestvovao u izboru svih počasnih građana tvrdi da su oni pomogli Leskovcu. 
 
"Za počasnog građanina proglasili smo pokojnog predsednika države Slobodana Miloševića i nakon toga smo dobili železničku stanicu. Osim njega, doktor Stojković je takođe postao počasi građanin. Time smo dobili na imidžu zbog njegove bolnice. Poslednji je patrijarh Irinej, čime smo dobili crkvu. Očekujem da će Vučić ispuniti što je obećao“ , ističe Stefanović. 
 
Genetičar Miodrag Stojković objašnjava da je nakon dobijanja titule počasnog građanina odlučio da ostane u Leskovcu i otvori bolnicu za vantelesnu oplodnju. 
 
"To je bio dodatni podstrek da mi 2007. i 2008. krenemo sa radom ove specijalne bolnice zbog koje je rođeno 500 novih beba, a Leskovac je dobio tri nova školska odeljnja“, navodi Miodrag Stojković. 
 
U gradu ili bar u holu gradske skupštine nema ni fotografije ili nekog obaveštenja o počasnim građanima, a odluku o dodeli titule počasnog građanina donosi većina odnornika Skupštine grada. 
 
Dobitnici nemaju posebne priviligeije ali kada posete grad tretiraju se kao posebni prijatelji i sve službe su im na raspolaganju.
B 92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: