Leskovac popisuje imovinu propalih fabrika

Regionalne vesti - Utorak 05.05.2015 - 13:19

Od 37 firmi u Jablaničkom okrugu koje su u stečaju, uknjiženo je svega desetak procenata ukupne imovine.

Foto: Ilustracija, Južne vesti Foto: Ilustracija, Južne vesti

Reč je desetinama hiljada kvadrata prostora i proizvodnih hala koje mogu da se iskoriste, da se daju u zakup domaćim i stranim investitorima, a da se u njima zaposli oko 1.000 radnika.

- Lokalna samouprava je krenula u proces prikupljanja podataka o ukupnom posedu za koji će od Republike zatražiti da se vrati Gradu na korišćenje. Problem je u tome što bivši direktori preduzeća u stečaju nikada nisu katastarski uknjižili celu imovinu.

Takva situacija je krenula još devedesetih godina, kada su ta preduzeća na takav način pokušavala da izbegnu plaćanje poreza - objašnjava pomoćnik gradonačelnika Leskovca Zoran Janković.

U Leskovcu i okolini stoje prazne na desetine hala i pogona u kojima, uz malo pomoći Grada, može da se pokrene proizvodnja.

Upeli smo da procenimo imovinu, recimo Zanatske zadruge „Dubočica”. Oni imaju oko 1.500 kvadrata i dve velike hale u strogom centru grada koji stoje prazne. To možemo da iznajmimo našim domaćim, kao i stranim investitorima da pokrenu pogone i zaposle ljude - kaže Janković.

Za sada je jedino u potpunosti rešen proces povraćaja imovine „Danila Boškovića“ iz Grdelice.

- Za najviše dvadesetak dana u halama ovog propalog preduzeća će se useliti holandska firma „Kniting“ koja će uposliti 50 radnika iz ovog mesta - najavio je Janković.

Proces povraćaja imovine je dug i mukotrpan. Lokalna samouprava upravo pokušava da povrati i imovinu nekadašnje Zanatske zadruge „Vučje“, a što se ostalih preduzeća u stečaju tiče, trenutno se prikupljaju informacije o tome šta sve zapravo one poseduju.

Autor Dragan Marinković, Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: