Masovni šverc lekova za potenciju

Regionalne vesti - Utorak 17.11.2015 - 11:48

Carinarnica Niš je u 2014. godini zaplenila 914 komada različitih vrsta lekova, dok je samo u prvih 7 meseci 2015. oduzeto 2.534 komada, što je skoro trostruko više.

Šverc lekova na Jugu Srbije uvećan skoro tri puta; Foto: Getty Images Šverc lekova na Jugu Srbije uvećan skoro tri puta; Foto: Getty Images

Najčešće se u Srbiju unosi “testosteron”, zatim “kamagra” i “vijagra”, a kako kažu u niškoj Upravi carine, zaplenjeno je i preko 600 ampula ''daramune max 5'' koje služe za poboljšanje rasta životinja.

Ovi lekovi za životinje otkriveni su na punktu Meradare u martu prošle godine, a pokušao je da ih prokrijumčari 34-godišnji muškarac - kažu carinici.

Primetan je porast krijumčarenja lekova za potenciju, ali to, kako kažu u Upravi, nije ništa čudno, niti alarmantno, s obzirom da i šverc prati tržište i aktuelne cene.

Za svaku vrstu robe važe ista pravila. Tržište je to koje diktira uslove, te tako u zavisnosti od razlike u ceni za nekom robom raste ili opada interesovanje.

Tako je i sa tabletama za potenciju. Ukoliko su u nekoj drugoj zemlji jeftinije nego ovde, krijumčari će početi da trguju sa njom - kažu u Carini.

Svi koji budu uhvaćeni u krijumčarenju dobijaju prekršajnu prijavu, a carinici kažu da se zaplenjeni medikamenti uništavaju.

Da bi se lekovi legalno uvozili u Srbiju neophodno je da budu da budu registrovani kod Agencije za lekove i medicinska sredstva, a privredno društvo mora da ima dozvolu da se bavi prometom lekova na veliko.

Fizička lica mogu da unose samo lekove za sopstvene potrebe, u količini koja im je neophodna za vreme dok borave u našoj zemlji.

Carinici su na Graničnom prelazu Gradina kod Dimitriovgrada, koji ne potpada pod Carinarnicu Niš, u periodu od početka 2014. godine, do kraja juna 2015. na desetine hiljada lekova.

Ukupno je zaplenjeno 103.315 tableta, od kojih je najviše bilo onih za povećanje mišićne mase - 16.680.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: