Matičarka odbila da venča gej parove pa završila u zatvoru

Zivot i stil - Petak 04.09.2015 - 12:30

Američka matičarka koja je, pozivajući se na Božiju volju, odbila da izda dozvolu za sklapanje braka istopolnom paru završila je u četvrtak u zatvoru zbog nepoštovanja suda.

Zakon pre verskih uverenja. Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Zakon pre verskih uverenja. Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Matičarka Kim Dejvis iz okruga Roan u Kentakiju odbijala je da izda bračne dozvole, otkako je Vrhovni sud u junu proglasio da po američkom ustavu istopolni parovi imaju pravo na brak.

Prvostepeni sud tada je odlučio da Dejvis mora da vrši državnu službu bez obzira na verska uverenja. Dejvis se žalila na odluku suda prema kojoj mora da izdaje dozvole za brak, a dok se taj predmet ne reši zatražila je da joj Vrhovni sud privremenom merom omogući pravo da uskrati dozvole istopolnim parovima. Vrhovni sud je to u ponedeljak odbio.

U četvrtak je nakon ročišta na žalbenom saveznom sudu gde je ostala pri svojim uverenjima objašnjavajući da je brak isključivo zajednica žene i muškarca završila u zatvoru zbog nepoštivanja sudske odluke da mora raditi svoj posao.

Bela kuća komentarisala je rasplet porukom da nijedan državni službenik nije iznad zakona, "ni američki predsednik ni državna službenica u okrugu Roan".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: